Antoinette en Zohreh.
Antoinette en Zohreh. Foto: Huis van Compassie

Maatjesproject: ‘Leuk om elkaars horizon te verbreden’

Algemeen

NIJMEGEN - De Iraanse Zohreh werd een jaar geleden dankzij het maatjesproject van het Huis van Compassie gekoppeld aan de Nijmeegse Antoinette. De maatjes zijn inmiddels goede vriendinnen geworden.

“Er was meteen een klik”, blikt Antoinette terug op hun eerste ontmoeting. “Ik was aangenaam verrast dat ik aan een Iraanse vrouw ben gekoppeld. In 2017 heb ik een rondreis gemaakt door Iran en ik heb zo’n fijne herinneringen aan het land en haar bewoners. De mensen daar zijn zo ontzettend vriendelijk, gastvrij en open minded. En Zohreh is daarop geen uitzondering. Ze is echt prettig gezelschap.” 

Inburgeren 

Zohreh heeft een inburgeringscursus gevolgd en vindt het erg belangrijk om goed Nederlands te leren. Lastig, omdat het Perzisch ook een heel ander schrift heeft. Bovendien spreekt ze geen Engels. Dat maakt dat de communicatie tussen de maatjes soms een uitdaging is. 

“Gelukkig is er Google Translate en daarnaast komen we met handen en voeten ook een heel eind. Het is fijn om te merken dat Zohreh met Nederlands echt sprongen maakt. Ze is heel gedreven om de taal onder de knie krijgen. Als maatje is het fijn om daar een klein steentje aan bij te dragen.” 

Meer dan taal alleen 

Als nieuwkomer heb je echter niet alleen met een taalbarrière te maken, eigenlijk gaan heel veel zaken anders dan je gewend bent. Dan is het fijn als iemand je af en toe bij de hand neemt. “Zo help ik haar soms met bepaalde zaken, bijvoorbeeld als ze een brief van een instelling niet helemaal begrijpt. Maar ik vind het vooral leuk om Zohreh mee te nemen naar mooie plekken. We gaan vaak wandelen in en om Nijmegen. Heerlijk om in mijn eigen woonomgeving ongegeneerd de toerist uit te kunnen hangen. Vooral met iemand die daar net zo enthousiast van wordt als ik.”

Ervaringen delen 

“Door onze activiteiten probeer ik haar horizon te verbreden en Zohreh verbreedt op haar manier mijn horizon. Door haar achtergrond, cultuur en kijk op de wereld.” 

“Ik ben mij nog bewuster geworden van het feit dat we hier in Nederland enorm bevoorrecht zijn. Met onze welvaart en vrijheid. Ik deel graag mijn ervaringen met iemand die hierin letterlijk en figuurlijk haar weg nog moet vinden. Dit soort vrijwilligerswerk maakt mij een rijker persoon.”

Meer informatie

Het maatjesproject is op zoek naar meer mensen die - net als Antoinette - een maatje willen worden van een nieuwe Nederlander. 

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Melissa Cooke melissa@huisvancompassienijmegen.nl of tel. 06-51839893.