Schilderen als therapie.
Schilderen als therapie. Foto:

Project 'Cultuur op Recept'

Geen pillen maar muziekles of leesclub

NIJMEGEN - Stel: je komt met klachten bij de dokter, zoals neerslachtigheid of eenzaamheid, en de dokter schrijft jou in plaats van medicijnen een muziekles, samenkomst in leesclub of theaterclub of andere creatieve activiteit voor. Dat is het idee achter Cultuur op Recept, een initiatief van Lindenberg Cultuurhuis en Bibliotheek Gelderland Zuid i.s.m. Sterker Sociaal Werk en Bindkracht10. 

Het project dat begin dit jaar van start is gegaan, heeft inmiddels al geresulteerd in 'recepten' voor muzieklessen, creatieve lessen in beeldende kunst en fotografieworkshops. Cultuur op Recept gaat uit van de gedachte dat culturele activiteiten een bijdrage kunnen leveren aan jouw fysieke en mentale gezondheid.

Bindkracht10 is al jaren actief met het concept Welzijn op recept. Welzijnscoaches zijn betrokken bij Nijmeegse zorginstanties, waar zij samen met bewoners en patiënten kijken naar een vorm van welzijn die klachten zou kunnen verlichten. Met het aansluiten van de Lindenberg en de bibliotheek zijn de culturele opties binnen dit initiatief flink uitgebreid. Mensen kunnen nu bij de bibliotheek en de Lindenberg deelnemen aan activiteiten.

Wanneer een zorgvraag ontstaat, bijvoorbeeld bij de huisarts of in een zorginstelling, kan iemand doorverwezen worden naar een Welzijnscoach. De Welzijnscoaches staan in verbinding met een Cultuurcoach van de Lindenberg of de Bibliotheek. Per deelnemer wordt gekeken welke activiteit het beste bij diegene past. Dit kan thuis zijn, op een zorglocatie of in de Bibliotheek of de Lindenberg en kan één op één of in groepsverband plaatsvinden. Info: delindenberg.com/nieuws/cultuur-op-recept.