Nieuw kruis slachtoffers bombardement

NIJMEGEN - Stichting In Paradisum plaatst zaterdag 24 september een tiental nieuwe kruisen op graven van slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944. Aan de gebeurtenis op begraafplaats Daalseweg wordt meegewerkt door oud-militairen die onder meer in Libanon en voormalig Joegoslavië gediend hebben. 

Op begraafplaats Daalseweg zijn ruim 300 slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944 op Nijmegen begraven. Niet elk slachtoffer kreeg destijds een eigen grafmonument. In 1994 heeft stichting In Paradisum - in goed overleg met Stichting Begraafplaatsen Nijmegen (SBN) - besloten om het eigen graf van vijftien slachtoffers, waarvan geen monument (meer) aanwezig was, te voorzien van een houten kruis. Zo werd zichtbaar gemaakt wie op die plaats begraven was en werd herdenken concreter. De hobbywerkplaats achter het NS-station vervaardigde de kruisen.

Zo'n 25 jaar later waren bijna al deze kruisen geheel of gedeeltelijk vergaan. Opnieuw riep de stichting In Paradisum de hulp in van een hobbywerkplaats om de kruisen te herstellen of vernieuwen. Op de NL DOET-dag in 2019 werden de eerste drie nieuwe houten kruisen geplaatst door burgemeester Bruls, wethouder Vergunst en SBN-bestuurder Korsten. Onder meer vanwege corona konden de overige 10 kruisen niet geplaatst worden. Dat gaat alsnog gebeuren op zaterdag 24 september. De plechtigheid start om 11.00 uur, muzikaal omlijst, bij het grote kruis centraal op begraafplaats Daalseweg. Het plaatsen van de tien houten kruisen zal vervolgens op gepaste wijze gebeuren door de veteranen. Het contact met hen kwam per toeval tot stand via de manager van de naastgelegen Albert Heijn-supermarkt, wiens broer als veteraan vaak deelneemt aan de Sunset March. Bij elk graf worden enkele passende regels voorgelezen uit ‘De Pijn die Blijft' (2005), het boek waarin In Paradisum-lid Bart Janssen de verhalen van de slachtoffers van het bombardement bundelde.