Patrick Andre Baker.
Patrick Andre Baker. Foto:

De Mensen uit Nijmegen

NIJMEGEN - De Facebookpagina De Mensen uit Nijmegen portretteert mensen uit Nijmegen in woord en beeld om hen met elkaar te verbinden.

“Toen ik klein was had ik nooit gedacht of gedroomd dat ik in deze situatie terecht zou komen. Ik groeide op in een normaal gezin en ging muziek studeren. Later toen ik ouder werd begreep ik dat ik homo was en nog steeds ben en dat dit in mijn geboorteland Jamaica verboden is", aldus Patrick Andre Baker. 

"Mijn leven stond op zijn kop, ik had iets 'strafbaars' gedaan, alsof ik er voor gekozen heb om homo te zijn. Ik werd meteen verstoten door mijn familie. Het leven voor LHBTI’s is vreselijk op Jamaica. Ik ben niet de enige verstoteling. Veel LHBTI’s leven op straat of zelfs in het riool en hebben dagelijks te maken met veel geweld. Het is wettelijk verboden om homo te zijn. Er staat een gevangenisstraf van 10 jaar op. Daarom ben ik gevlucht uit mijn land."

"Ik woon nu bijna twee jaar in Nederland. Ik heb hier asiel aangevraagd, de procedure is lopende. Hopelijk wordt het goedgekeurd. Ik ben heel blij dat ik mee mag spelen met het Arnhems Symphonie Orkest maar het orkest is nu op vakantie. Daarom speel ik nu op straat. Dat geeft een andere dimensie, meer intiemer en daar leer ik veel van. Muziek geeft mij kracht, ik wil dit graag delen met anderen. Daarom wil ik muziekles geven in het speciaal onderwijs. Muziek geeft je troost, geeft je rust en vrolijkheid maar ook een gevoel dat je mag zijn wie je bent.”