De Nijmeegse Stadsschouwburg.
De Nijmeegse Stadsschouwburg. Foto:

Verhalenreeks 'Iconen van de wederopbouw'

Stadsschouwburg, een echte eyecatcher

NIJMEGEN - In de verhalenreeks 'Iconen van de wederopbouw' presenteert De Brug Nijmegen in samenwerking met Nijmegen Wederopbouwstad enkele markante gebouwen. Deze week de Stadsschouwburg. Meer info: www.wederopbouwstad.nl.

Na de Stevenstoren is de Stadsschouwburg wellicht het meest opvallende gebouw van Nijmegen. Prominent gelegen aan het Keizer Karelplein vormt het de kroon van de wederopbouw van de stad die in de oorlog zo hard in het hart is geraakt

Meteen valt het oog op een soort grote kijkdoos. Een kijkdoos waarin je moeilijk kunt kijken, maar van waaruit je prachtig naar buiten kunt kijken. Vooral als het donker is.

De Stadsschouwburg, opgeleverd in 1961, is ontworpen door de architecten Bijvoet en Holt. Het gebouw is een karakteristiek wederopbouwpand met veelvuldig gebruik van beton en blokachtige structuren van metselwerk. 
Opmerkelijk is dat de foyer op betonnen palen staat, wat het kijkdooseffect versterkt. Ooit was de open ruimte onder de foyer bedoeld als plek om beelden neer te zetten. Dat is jammer genoeg nooit gebeurd.

Door het onafgewerkte gewapende beton hoort de stijl van het gebouw tot het brutalisme (beton brut is het Franse woord voor ruw beton)

Aan de buitenkant is goed te zien wat de functies van de verschillende binnenruimtes zijn. De kijkdoos is de foyer, de ronde ruimte (wat moeilijker te zien) boven de ingang en hal is het toneelgedeelte, het hoge gebouw er achter biedt ruimte om decors boven het toneel op te takelen en te laten zakken.

De grote zaal van de schouwburg biedt plaats aan 900 bezoekers. Doordat de toeschouwers dicht bij het toneel zitten heeft de zaal een intiem karakter. De mooie halfronde zaal wordt wat ontsierd door de rieten schotten voor de balkons. Het verhaal doet de ronde dat deze al snel werden aangebracht omdat vrouwenbenen van onderaf te zichtbaar zouden zijn!

De Stadschouwburg is een groots en opvallend rijksmonument en verschilt daarin van de kleinschaligere wederopbouwpanden in het stadscentrum. Onlangs heeft de gemeente geld vrijgemaakt om het gebouw grondig op te knappen, waardoor we er nog heel lang van kunnen blijven genieten