Kennismaking met de Bijbel

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Tijdens een korte cursus van drie zaterdagmorgen kunt u nader kennismaken met de Bijbel. Er is aandacht voor de verschillende soorten van boeken en hun ontstaan, het landschap waar de Bijbelse verhalen zich afspelen, de verschillende vertalingen en de manieren waarop de Bijbel gelezen en uitgelegd kan worden. 

De cursus wordt verzorgd door Peter Nissen, tot voor kort hoogleraar religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit, en vindt plaats op zaterdag 22 oktober, 5 november en 19 november van 10.00 tot 12.00 uur in het parochiecentrum van de Dominicuskerk aan de Prof. Molkenboerstraat 7 in Nijmegen. Deelname is gratis. Er staat een mandje klaar voor een vrijwillige gift. Het is handig om zelf een bijbel mee te brengen. Aanmelden via peterjanissen@hotmail.com.

Protestanten raakten vroeger van kindsbeen af vertrouwd met de Bijbel. Bij katholieken was dat heel wat minder vanzelfsprekend. Na het Tweede Vaticaans Concilie is dat veranderd: veel katholieken zijn zelf in de Bijbel gaan lezen. 

De Bijbel heeft een enorme invloed gehad op onze cultuurgeschiedenis: in de beeldende kunst, de literatuur, de muziek en in films zijn allerlei verhalen en thema’s uit de Bijbel verwerkt. Maar wat is de Bijbel eigenlijk voor een boek? De Bijbel is een bibliotheek van heel uiteenlopende boeken: 46 in het Oude Testament en 27 in het Nieuwe Testament (volgens de katholieke telling). Er zit poëzie bij en geschiedschrijving, brieven en profetische teksten, wetsteksten en wijsheidsteksten.