Een schoonmaakmedewerker rolt SAM door de gang. (Foto: CWZ)
Een schoonmaakmedewerker rolt SAM door de gang. (Foto: CWZ)

Robot SAM maakt schoon in het CWZ

Algemeen

NIJMEGEN - Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) krijgt er een bijzondere collega bij. Sinds deze maand rijdt robot SAM door de gangen van CWZ om patiëntenkamers volledig te desinfecteren. De slimme techniek van SAM neemt zo schoonmaakmedewerkers een deel van het zware werk uit handen.

Hygiëne is van levensbelang in een ziekenhuis. Daarom worden veel ruimtes, zoals patiëntenkamers en operatiekamers, zorgvuldig gedesinfecteerd. Die belangrijke taak rust op de schouders van de schoonmaakmedewerkers. Het is zwaar werk maar nu krijgen de schoonmaakmedewerkers hulp van SAM.

Met krachtig UV-C licht desinfecteert de robot de kamers volledig. Manager facilitaire zaken John Verberne: “We zetten al jaren een statische UV-lamp in bij desinfectie van ruimten en de stap naar een mobiele robot is dus logisch. SAM kan nóg gerichter in verpleegkamers zijn werk doen. Het gaat voorlopig om een proef voor een paar maanden.”

Hoe werkt het? “Eerst zorgen de schoonmaakmedewerkers dat een patiëntenkamer stof- en vuilvrij is. Daarna rijdt de robot de kamer in om een scan te maken van de ruimte, waarmee hij alle oppervlakten in kaart brengt. Vervolgens schijnt hij zijn krachtige lichtstralen op elke millimeter van de kamer. Het UV-C licht vernietigt het erfelijke materiaal, DNA/RNA genaamd, van micro-organismen zoals bacteriën en virussen. Per kamer heeft SAM maar 15 minuten nodig.”

“Werken met SAM is belangrijk in de strijd tegen ziekenhuisinfecties en maakt het werk voor de schoonmaakmedewerkers minder zwaar. Met SAM als collega hoeven zij niet langer met sterkte chemische middelen te werken wat gezonder is voor mens en milieu.”