Afbeelding
Foto:
Column van de burgemeester

Goede zorg

Algemeen

De inspiratie voor het onderwerp van deze column haal ik meestal uit de activiteiten in mijn werkagenda. Bijvoorbeeld een bezoek aan een organisatie, een onderwerp dat speelt in de media, een besluit dat het college die week heeft genomen, ontwikkelingen in de stad: kortom, iets dat mij bezighoudt. 

De agenda is elke week vol genoeg om iets daaruit met u te delen. Maar nu zag mijn week er iets anders uit; de afgelopen dagen was ik helemaal niet op pad. De aanleiding voor deze column is wat persoonlijker van aard dit keer: vanwege een ‘mechanisch defect’ aan mijn knie onderging ik een operatie. En nu ben ik even wat minder mobiel vanwege de revalidatie. 

Het gaat goed en het werk kan gelukkig grotendeels doorgaan via beeldscherm en telefoon. Maar ik realiseerde mij door mijn ziekenhuisbezoek, en de goede zorgen daar, weer eens hoe bevoorrecht wij Nijmegenaren zijn met drie kwaliteitsziekenhuizen binnen handbereik. En we zijn goed voorzien van alle andere zorg, zoals huisartsen, thuiszorg en –verpleging en fysiotherapie, doorgaans binnen fietsafstand. 

Dat is ook belangrijk voor onze stadseconomie: wist u dat 20% van de Nijmeegse banen in de gezondheidszorg zijn? Velen van u zetten zich dus dagelijks met hart en ziel in voor de gezondheid van stad- en regiogenoten. 

En het waardevolle werk dat al die mensen doen, van liefdevolle zorg aan het bed en het bereiden van gezonde maaltijden, tot speciale deskundigheid, zorginnovaties of toponderzoek, krijgt niet altijd de aandacht en waardering die het verdient. Behalve misschien aan het begin van de coronaperiode met het applaus en de ‘harten voor de zorg’. Vaker krijgen zij te maken met ontevredenheid en zelfs agressie. 

Zo vond ik het stuitend onlangs, toen het Radboudumc koninklijk bezoek kreeg vanwege de opening van het nieuwe hoofdgebouw. In plaats van dat het ging over wat dit nieuwe gebouw betekent voor patiënten of innovatie en kwaliteit van de zorg, ging de aandacht vooral uit naar een klein groepje dat de koning stond uit te jouwen. 

Laten we proberen om vaker oog te hebben voor waar onze medemensen en stadgenoten zich voor inzetten. Niet alleen focussen op wat fout gaat, of op groepen mensen die ontevreden zijn en zich daarover fel uitspreken. Deel eens een compliment of bedankje uit als u ergens tevreden over bent, en niet alleen bij een bijzondere prestatie. Ik ga er graag van uit dat het gros van de mensen die u dagelijks tegenkomt, of het nu zorgverleners of mensen met een ander beroep zijn, de bedoeling hebben om ons te helpen en hun werk goed te doen. 

Dus als iets u niet bevalt, dan is een vraag stellen of een goed gesprek een betere oplossing. Bij deze bedank ík graag de mensen in het CWZ die mij vriendelijk en kundig hebben geholpen! 

Reageren op de column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl