De cast van ‘Die Donker’.
De cast van ‘Die Donker’. Foto: Ton Gelsing

‘Die Donker’; muziektheater over depressie en de noodzaak en kracht van creativiteit

Algemeen

NIJMEGEN - Stichting Maatschappelijk Geëngageerd Theater (STIMAGT) presenteert in oktober de muziektheatervoorstelling ‘Die Donker’. Daarin staan de betekenis, de noodzaak en de kracht van creativiteit bij het omgaan met depressie centraal. 

In Nederland krijgt een op de vijf volwassenen te maken met een depressie. De laatste jaren geldt dat ook in toenemende mate voor jongeren. “We praten er niet gemakkelijk over. Voor ‘Die Donker’ werken we daarom samen met organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Laten we het er over hebben!”, aldus STIMAGT.

STIMAGT doet voor ‘Die Donker’ een beroep op professionele makers en acteurs. Script en composities zijn van de hand van componist en schrijver Theo Hoek, zelf ervaringsdeskundige op het gebied van depressie. Joos van Dooremalen is verantwoordelijk voor de regie. Beiden hebben ruime ervaring op het gebied van muziektheater. Zij werken in deze productie samen met ervaren muzikanten en een jonge cast die zich erg betrokken voelen bij het thema van de voorstelling,

In ’Die Donker’ ontdekt hoofdpersoon Toon dat zijn depressie en creativiteit twee kanten van dezelfde medaille zijn. Daar zit zijn veerkracht. Het geeft zijn leven zin. Dat geeft hem vertrouwen en kracht om met zijn depressie in de wereld te staan. Ook al blijft ‘Die Donker’ aanwezig. De voorstelling gaat de dialoog aan met een breed publiek en draagt daarmee bij aan het doorbreken van het stigma rondom depressie en psychische kwetsbaarheid.

Wie zich verder in het thema van de voorstelling wil verdiepen kan deelnemen aan een voorgesprek.

‘Die Donker’: 14, 15 en 16 en 29 en 30 oktober in Lindenberg. Reserveringen: www.diedonker.nl of kijk op www.delindenberg.com/theater

Cast ‘Die Donker’, vlnr: Roman Brasser, Jonathan Baan, Márin Kroon, Esther de Haas, Anne Freriks, Florian Slangen.