Lezing over Griekse mythische figuur Herakles in tekst en beeld

NIJMEGEN - André Lardinois, hoogleraar Griekse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit, verzorgt dinsdag 11 oktober een lezing over de mythische figuur Herakles. 

Centraal in deze lezing staat de manier waarop hij in tekst en beeld werd voorgesteld. Voor de organisatie tekent Kunsthistorische Kring Nijmegen. 

De eerste substantiële teksten over Herakles die bewaard zijn gebleven, zijn drie Attische tragedies (vijfde eeuw v. Chr.) die deels aan hem gewijd zijn: de Trachinische vrouwen van Sophokles en de Alkestis en Herakles van Euripides. Daarvóór moeten we het hebben van enkele korte verwijzingen in de epen van Homerus en Hesiodus en van enkele fragmenten uit de vroeg-Griekse lyriek. De iconografie van Herakles is daarentegen veel rijker en veel ouder.
Tijdens de lezing gaat Lardinois in op zowel de teksten als de iconografie van Herakles om de betekenis te achterhalen die de Grieken en Romeinen hechtten aan deze held. Daarnaast komt ook de aandacht voor Herakles in de moderne tijd aan bod, met name zijn populariteit onder dictators.
De lezing in het Elinor Ostromgebouw aan Heyendaalseweg 141 in Nijmegen is van 19.30 tot 20.30 uur.

Aanmelden via www.ru.nl/kkn. Entree: 3,00-5,00 euro, studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)