Nieuwe Nijmeegse topsportlocatie: duurzaam en energie-efficiënt

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - GewoonNijmegen.Nu, de Nijmeegse VVD en het CDA willen dat het nieuwe zwembad voor Nijmegen in Winkelsteeg niet alleen wordt gecombineerd met een nieuwe Jan Massink Hal maar vinden dat ook de ijssport moet worden toegevoegd. 

Raadslid Paul Eigenhuijsen van GewoonNijmegen.Nu: “Hoewel de raad nog moet beslissen over de definitieve locatie voor het nieuwe zwembad is al lang duidelijk dat dat waarschijnlijk Winkelsteeg gaat worden. Uit de stadsbegroting weten we dat het college het nieuwe zwembad daar wil combineren met een nieuwe Jan Massink Hal. Een goed plan. Maar het kan nog beter.” 

In 2023 gaat de gemeente zich buigen over de toekomstvisie voor de schaatssport en dus ook het Triavium. “Het huidige Triavium wordt gehuurd door de gemeente. Zoals we deze zomer al hebben gemerkt kunnen we de komende jaren best nog wat onderhoud gaan verwachten aan de machines. Bovendien vragen zowel zwemmen als schaatsen veel energie voor het verwarmen van water en het maken van ijs. De warmte die vrijkomt bij het maken van ijs kan prima gebruikt worden om het zwembad te verwarmen. Slimme combinaties van deze voorzieningen zijn er al op andere plekken in het land al, zoals in Den Bosch. Maar in Nijmegen dus niet”, aldus Sanne-Buursink-de Graaf, raadslid voor de Nijmeegse VVD. Eigenhuijssen: “Wij zien graag dat de gemeente snel aan de slag gaat met de combinatie van zwemmen, zaal- en ijssporten”. 

Als de locatie inderdaad Winkelsteeg gaat worden kunnen deze bovendien ook nog dienen als een buffer tussen de hindercirkels en verkeersstromen van bestaande industrie op Winkelsteeg en de huizen die de gemeente daar wil gaan bouwen. De vrijkomende lokaties bij Triavium en de Jan Massinkhal kunnen op hun beurt ook weer heel goed gebruikt gaan worden voor waar we in Nijmegen grote behoefte aan hebben”: woningen. 

GewoonNijmegen.Nu, VVD en CDA dienen samen een amendement in op de Stadsbegroting. Zij willen dat Nijmegen deze kans niet voorbij laat gaan. Fractievoorzitter Marjolein Mijling van het CDA: “We bouwen niet elke paar jaar nieuwe sportlokaties. En als we dat doen laten we het dan goed, energie-efficiënt en toekomstbestendig doen. Voor zowel de breedtesport als de topsport.”