De herdenkingsplaquette voor Truus Mast.
De herdenkingsplaquette voor Truus Mast. Foto: Rob Jaspers

Herdenking oorlogspijn bij monument Truus Mast in Nijmegen Oost

Algemeen

NIJMEGEN - Er wordt donderdagmiddag 10 november weer stilgestaan bij de dood van Truus Mast. De herdenking is bij haar monument in de Van Beethovenstraat in Nijmegen-Oost, de plek waar ooit het oude zwembad stond.

De vijftienjarige Truus werd op 10 november 1944 gedood door bommen van Duitsers die vielen nabij het zwembad. Stilstaan bij de dood van Truus Mast staat symbool voor het herinneren van de tientallen doden die in Nijmegen oost vielen tijdens de frontstadperiode najaar 1944 - voorjaar 1945.

Er worden op 10 november om 15.00 uur bloemen gelegd bij het monument, er wordt kort gesproken en er is een minuut stilte. Iedereen kan bij de herdenking aansluiten en bloemen leggen. De bijeenkomst is een initiatief van Jaap Mooi (die de bommen zag vallen), Bart Janssen (schrijver van boeken over de Nijmeegse oorlogspijn) en oud-journalist Rob Jaspers. 

Op 20 en 21 september 1944 komen veel granaten terecht in de Bachstraat en Mozartstraat. Daarbij worden kinderen en ouderen dodelijk getroffen. Op 22 september vinden kinderen uit de spoorbuurt op het kazerneterrein granaten en rapen ze op. Een van de granaten explodeert. Zes kinderen komen om, evenals enkele soldaten. Op 28 september treft een zware bom het kruispunt Van Heutszstraat - Groesbeeksedwarsweg. Een bakkerij en drogisterij worden verwoest. Acht personen komen om. Bij de laatste Duitse aanval op Nijmegen, 10 maart 1945, wordt een bewoner van de Mozartstraat dodelijk getroffen door een granaat.

Tegelijk biedt het Truus Mastmonument ook de kans stil te staan bij dappere acties van stadsgenoten die onderduikers lieten schuilen in het zwembad. Zij kregen van personeel van het bad eten en drinken. In februari 1943 lieten medewerkers het zwembad ook leeglopen als hun bijdrage aan de nationale staking tegen de Duitse bezetters. En in de granatentijd eind 1944 vonden velen in de catacomben van het bad ook weer een veilig onderkomen.