‘Razzia op Joden’. (Foto Beeldbank WO2 – NIOD)
‘Razzia op Joden’. (Foto Beeldbank WO2 – NIOD) Foto:

Kristallnachtherdenking in het Vrijheidsmuseum

GROESBEEK - In het Vrijheidsmuseum in Groesbeek verzorgt Ben Braber woensdag 9 november in het kader van de jaarlijkse Kristallnachtherdenking een lezing.

Braber, historicus en Honorary Research Fellow van de University of Glasgow, zal tijdens deze avond de belangrijkste bevindingen presenteren van zijn nieuwe boek 'Individuals and Small Groups in Jewish Resistance to the Holocaust – A Case Study of a Young Couple and their Friends'. 

Hij concentreert zich op een praktijkgeval, gebaseerd op materiaal dat hij in de afgelopen veertig jaar heeft verzameld. Braber bespreekt persoonlijke omstandigheden en karakteristieken van Joodse verzetsdeelnemers en de formatie van kleine Joodse verzetsgroepen en maakt op basis daarvan een analyse van individuele én groepsmanifestaties van Joods verzet tijdens de Duitse bezetting van Nederland tussen 1940 en 1945. 

Wat was bijvoorbeeld de aanleiding voor iemand om verzet te plegen? Hoe maakten verzetslieden keuzes over het moment en de manier van een actie? Wat beïnvloedde hun beslissingen? En wat waren de gevolgen van hun acties? 

Aanvang 19.30 uur. Entree: 6,50 euro (enkel pinbetaling). Museumkaart geldig. Reserveren is noodzakelijk, via welkom@vrijheidsmuseum.nl of tel. 024-3974404. Info: www.vrijheidsmuseum.nl.


Afbeelding