Brandweer maakt inwoners alert op gevaren koolmonoxide

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - De komende tijd gaat in veel huizen de kachel weer aan. En daarmee neemt het risico op koolmonoxidevergiftiging toe. Ook het feit dat sommige mensen een andere manier zoeken om hun huis te verwarmen, hun huis beter geïsoleerd hebben en mogelijk minder goed ventileren, kunnen bijdragen aan meer ongevallen met koolmonoxide. Reden voor Brandweer Gelderland-Zuid om met een publiekscampagne inwoners de hele maand november te informeren over de gevaren van deze sluipmoordenaar. 

Koolmonoxide (CO) is een geur- en kleurloos gas. Het komt vrij bij (onvolledige) verbranding van fossiele brandstoffen. Voorbeelden hiervan zijn hout en gas. Je kunt een koolmonoxidevergiftiging krijgen doordat er een onvolledige verbranding plaatsvindt, maar ook door afvoerkanalen die beschadigd, verouderd of niet goed aangebracht zijn.

Voorkom gevaarlijke alternatieven

“Nu bij veel mensen de kachel weer aangaat, willen we onze inwoners extra attenderen op dit gevaarlijke gas. Daarnaast zien we de trend dat mensen op zoek gaan naar alternatieve manieren van verwarmen, zoals de zelfgemaakte ‘bloempot-kacheltjes’. Deze manieren van ‘verwarmen’ zijn brandgevaarlijk, ongezond en leveren ook een extra risico op koolmonoxidevergiftiging op”, aldus Brandweer Gelderland-Zuid.

Brandweer Gelderland-Zuid verwijst inwoners naar www.co-wijzer.nl, een website waar alles te vinden is over CO. Met onder andere een test om te bepalen hoeveel CO-melders in je woning nodig zijn. Ook is er informatie te vinden over ventileren en over de juiste plaats van CO-melders, want daar zijn nog veel misverstanden over.

Via social media geeft Brandweer Gelderland-Zuid in totaal acht CO-melders weg. Als je wint met de win-actie hangen brandweermedewerkers de CO-melders bij de winnaars in huis op, uiteraard op de enige juiste plaats!