Vlnr. Wietse Visser (Rainbeer), wethouder Cilia Daemen en Bram Lamberts (Lentekracht).
Vlnr. Wietse Visser (Rainbeer), wethouder Cilia Daemen en Bram Lamberts (Lentekracht). Foto: David van Haren

Nijmegen gaat voor droge voeten

Algemeen

NIJMEGEN -  Met de actie Pijpenkappuh zijn in Nijmegen begin november maar liefst honderd regenpijpen afgekoppeld van het riool. Met het afkoppelen kan het regenwater weglopen in de tuin in plaats van het riool. Zo voorkomen we wateroverlast én droogte. Wethouder Cilia Daemen heeft geholpen met het afkoppelen. 

Waarom is afkoppelen belangrijk? We hebben vaker te maken met periodes van droogte, maar óók met flinke hoosbuien. Wanneer het riool al dat regenwater niet snel genoeg kan verwerken, raakt het overbelast met als gevolg dat straten blank komen staan, kelders onderlopen en bewoners natte voeten krijgen. Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld van het riool, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden. Bovendien blijft het grondwater zo beter op peil en dat is prettig voor de planten en bomen in je tuin en in de wijk. Je regenpijp doorzagen helpt dus ook tegen droogte”, aldus de initiatiefnemers.

De actie Pijpenkappuh is nu voor de vijfde keer uitgevoerd. “Er is een duidelijke toename te zien van mensen die mee willen doen. Zijn er in het eerste jaar een kleine 30 regenpijpen afgekoppeld, dit jaar staat de teller op 150. Mensen lijken zich meer bewust van de problemen die kunnen ontstaan bij hoosbuien en droogte. Met het afkoppelen van de regenpijp kun je op een eenvoudige manier bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast. Belangrijke voorwaarde is dat het water uit de regenpijp in de tuin kan wegzakken. Daarvoor moet de tuin voldoende groen zijn en niet vol liggen met tegels, anders kan het water niet weg.”

Sinds 2019 werken Lentekracht, Rainbeer, De Bastei - Operatie Steenbreek en gemeente Nijmegen samen aan de actie Pijpenkappuh. Naast het motiveren van tuinbezitters om de tuin te vergroenen, roept Steenbreek de mensen ook op om af te koppelen. Lentekracht en Rainbeer zorgen voor materialen om de regenpijp netjes af te zagen en af te werken. Zelf afkoppelen kan natuurlijk ook. Je kunt hiervoor subsidie aanvragen bij gemeente Nijmegen. Kijk op www.nijmegen.nl bij subsidie afkoppelen voor meer informatie. Huurders hebben toestemming nodig van de woningbouwcorporatie of huurbaas.

Wethouder Cilia Daemen en een deelnemer aan de actie Pijpenkappuh.