Thomas van Luyn (rechts) en Peter van der Heijden, conservator Gebroeders van Lymborch Huis.
Thomas van Luyn (rechts) en Peter van der Heijden, conservator Gebroeders van Lymborch Huis. Foto: Ongekend Nijmegen

Mystery guest Ongekend Nijmegen Thomas van Luyn bezoekt de stad

Algemeen

NIJMEGEN - Tijdens de Maand van de Geschiedenis gingen verschillende bekende makers op zoek naar nog onbekende verhalen over de Nijmeegse geschiedenis. Dat deden zij in het kader van het nieuwe initiatief Ongekend Nijmegen. Ongekend heeft echter nog één gast in het verschiet, en dat is Thomas van Luyn. Hij bracht onlangs een bezoek aan de Stevenskerk en het Gebroeders van Lymborch Huis. Zijn eindresultaat wordt in het voorjaar van 2023 online gepresenteerd. 

Thomas van Luyn is componist, schrijver, komiek, acteur én presentator. Dat maakt dat het niet alleen een verrassing is met welk Nijmeegs verhaal hij aan de slag gaat, maar ook in welke vorm hij dat zal gieten. 

Voor Ongekend gingen verschillende makers aan de slag met een onbekend verhaal uit de Nijmeegse geschiedenis. Zo maakte zangeres Lakshmi het nummer ‘Zie je mij’ over de sanering van de Benedenstad, en schreef Joost Oomen het boek ‘De eerste kip van Nederland’ over de eerste kip van Nederland, die dankzij de Romeinen in ons land terecht kwam. 

Thomas van Luyn reist voor Ongekend terug naar de Middeleeuwen en waar kan dat beter dan bij de Stevenskerk en het Gebroeders van Lymborch Huis. “Het bezoek van Thomas van Luyn aan onze oer-Nijmeegse locaties was verfrissend”, vertelt Peter van der Heijden, conservator bij het Gebroeders van Lymborch Huis. 

“Thomas is een creatieve denker die snel verrassende associaties legt. Zijn vragen en opmerkingen waren scherp en grappig tegelijkertijd. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij vanuit een onverwachte invalshoek ons eeuwenoude erfgoed in een bijzonder licht zal zetten en op een ludieke manier weet te verbinden.” 

Ook Heleen Wijgers, directeur van de Stevenskerk heette Thomas van Luyn welkom en is benieuwd naar zijn reactie en reflectie op dit bijzondere gebouw vol verhalen en geheimen. Voor het middeleeuwse eindresultaat van Van Luyn moeten we nog even geduld hebben. In het voorjaar van 2023 zal dit online en op beide locaties te zien zijn.

Ongekend Nijmegen is een gedeelde vertelling en gezamenlijk programma-aanbod van de Nijmeegse erfgoedwereld, de culturele sector en de vrijetijdssector. In de maand oktober verschenen al eindresultaten van vijf makers, die online op ongekendnijmegen.nl terug te vinden zijn. 

“Ongekend is bedoeld als aanjaagevenement om de veelzijdigheid van de geschiedenis te laten zien, te laten groeien”, vertelt Mijke Pol. Pol is samen met Marit Veeneman initiatiefnemer van het project en erfgoedaanjager bij de Gemeente Nijmegen. Ongekend wordt ondersteund door Provincie Gelderland en Gemeente Nijmegen. 

Alle eindresultaten en meer informatie over Ongekend Nijmegen op  
www.ongekendnijmegen.nl.

Thomas van Luyn bij de Stevenskerk.