Burgemeester Bruls
Burgemeester Bruls Foto:
Column van de burgemeester

Samenwerken aan een veilige stad

Algemeen

Deze week bespreekt onze gemeenteraad een nieuw veiligheidsplan. Daarin beschrijft het college hoe wij de komende vier jaar samen met u – inwoners, ondernemers en partners zoals de politie - willen samenwerken aan een veilige stad. Want hoe veilig een stad is, dat regelt de gemeente niet alleen met regels, plannen en beleid. Of via stevig optreden door toezichthouders en politie. Aan een veilig Nijmegen leveren wij allemaal een bijdrage. 

Criminaliteit is er nu eenmaal, sinds jaar en dag. Maar we kunnen er wel allemaal iets tegen doen. Daarom is in het plan ook aandacht voor het werken aan onze weerbaarheid tegen mensen die kwaad willen. We kunnen zorgen dat ons huis, bedrijf of winkel zo goed mogelijk beveiligd is tegen inbrekers. Het is tegenwoordig net zo belangrijk dat we op de hoogte zijn van veilig internetgebruik. 

En het helpt als iedereen een oogje in het zeil houdt in de buurt. Maar weet u bijvoorbeeld ook wat signalen zijn van ondermijnende criminaliteit? De onderwereld probeert steeds meer grip te krijgen op gewone mensen in ‘de bovenwereld’, bijvoorbeeld door mensenhandel, witwassen via investeringen in bedrijven, intimidatie van medewerkers binnen de overheid, of gehuurde panden die misbruikt worden voor drugsproductie. 

In het plan staat bijvoorbeeld ook dat het loont om te voorkomen dat onze jeugd overlast veroorzaakt, of jong betrokken raakt bij criminaliteit. Criminelen weten hoe ze kwetsbare, beïnvloedbare jongeren kunnen verleiden met aandacht, status en snel geld verdienen. We zien dat dit vaker jongeren betreft die problemen thuis hebben, het lastig hebben op school of geen opleiding of werk hebben. 

Het is daarom belangrijk dat de mensen om die jongeren heen, op straat, school en thuis, vroeg oog hebben voor hun kwetsbaarheid. En dat ouders, maar ook leraren, buren, jongerenwerkers, sporttrainers, dan actie ondernemen om te zorgen dat zij steun en zorg krijgen voordat het te laat is. 

Veel Nijmegenaren weten zich gelukkig prima zelf te redden, maar er zijn ook inwoners met ernstige problemen, die zorgen voor overlast en onveiligheid. Dan zorgen gemeente en partners samen voor een gerichte aanpak om overlastgevend, crimineel en gevaarlijk gedrag tegen te gaan en herhaling te voorkomen. 

Natuurlijk blijven we ook aandacht houden voor veiligheid bij bijvoorbeeld evenementen, demonstraties, in de horeca, op markten en op straat in het centrum en in de wijken. Want een veilige stad is de basis voor vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Ik roep iedereen dus op om zijn rol te pakken en samen te werken aan een veilig Nijmegen. De gemeente maakt regels, organiseert de samenwerking en onderneemt waar nodig actie. Mijn motto daarbij blijft dat we de goedwillenden beschermen en kwaadwillenden stevig aanpakken. 

Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl