Afbeelding
Foto:

Fallende bluire. Foltreffer

“Hé, Stijn! Goed besig, heur!”, meende ik zaterdagmiddag te horen, boven het geluid van mijn bladblazer. De DAR-mannen hadden de afgelopen week het wegdek wel schoongeveegd, maar aanhoudend herfstweer had de bomen gedwongen nog veel blad te laten vallen. Het trottoir schoonhouden is volgens mij niet alleen een verplichte taak bij sneeuwval. 

De vrouwenstem kwam dichterbij. “Je wit toch wel, da kiender-erbeid ferboje is?”, klonk het nu verstaanbaarder. Ze wees op mijn kleinzoon, die enthousiast de blaastaak had overgenomen. Het was een genoegen te zien, hoe hij serieus zwaaiend met de lawaaimachine het blad uit de tuin en van de stoep blies. “Hij duut ’t wel herstikke serieus, heur!” Het compliment was terecht. “Fijn um te sien. Saome met opa surrege feur ’n feilige stoep. Want d’r ligge hier oek tegels ongeliek deur boomwurtels. He’k al ins een PBS-je deur gemaokt.” 

Mijn ongestelde vraag werd snel beantwoord door mijn kleinzoon: “Een platte bek smak, opa.” De vrouw knikte goedkeurend en trok er nog een pijnlijk gezicht bij. “Slim jungske, da kiend.” Ze had de gevaarlijke ongelijke tegels gemeld bij de DAR die het tegel-probleem binnen enkele dagen keurig had verholpen. “Mien gebid het d’r feul langer ofer gedaon. De angst um te falle is geblefe.” 

De vrouw keek mij overdreven vriendelijk aan. “Sou hij da oek nog effe bij mien magge duun?” Kleinzoon liet de bladblazer even ronken en knikte daadkrachtig. Even later hoorde ik een korte tijd het bekende geluid in de verte. Al snel was hij terug met een zwijgend apparaat. “Ik hoefde het blad alleen maar naar achter te blazen. Was zo gebeurd.” 

Hij keek er benauwd bij. “Daar stond wel een raampje open. Ik heb, denk ik wel blad naar binnen geblazen.” De vrouw was heel tevreden geweest en had hem vriendelijk en met 5 euro bedankt. 

Eind van de middag werd er bij ons aangebeld. “Ik wou je bedanke feur da blaose. Da het die kleine fan jou goed gedaon en feul blad bij mien achterbuur deur ’t raom gekrege. Het ie ’t trug”, klonk het venijnig. “Een echte foltreffer. Op soen jong ken je trots sien, heur.”