'Albert & Theo: bijzondere vriendschap'

GROESBEEK - In het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is een nieuwe tijdelijke tentoonstelling te zien: ‘Albert & Theo: een bijzondere vriendschap’. Een vriendschap, ontstaan in een periode van angst en geweld, maar ook van heldenmoed en het nastreven van idealen. 

De Nijmeegse jongen Theo Smolders (15 jaar tijdens Operatie Market Garden) ontmoet in de bossen rondom boerderij De Engelenberg in Groesbeek de 21-jarige Albert Tarbell, een Amerikaanse paratrooper van Mohawk afkomst. Ze trekken zo’n zes weken met elkaar op en worden vrienden voor het leven. 

Interviews, foto’s en unieke historische objecten geven een beeld van hun oorlogservaringen en hun vriendschap. 

Ook wordt een beeld geschetst van de culturele identiteit van Albert, één van de duizenden Inheems Amerikaanse soldaten die deelnamen aan de bevrijding van Europa. De tijdelijke tentoonstelling ‘Albert & Theo’ is een samenwerking van dr. Mathilde Roza, Amerikanist en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit, student-assistent Jasmijn Janssen en het Vrijheidsmuseum.

De expositie is te zien van 18 november 2022 t/m 9 april 2023. Het Vrijheidsmuseum is gevestigd aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek. 

Voor meer informatie kijk op de website www.vrijheidsmuseum.nl.