In Nijmegen worden 27 Stolpersteine gelegd

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Op vrijdag 18 november worden in het kader van de herdenking van de razzia van 17/18 november 1942 in Nijmegen bij 7 woningen Stolpersteine gelegd. 

Deze ’struikelstenen’ zijn vierkante steentjes met een goudgele bovenkant van messing. Ze worden geplaatst voor woningen van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners werden gedeporteerd om – op enkele uitzonderingen na – vermoord te worden. Ook voor andere vervolgde Nijmegenaren worden deze stenen gelegd. Op elke steen staan de naam, geboortedatum, datum van deportatie en sterfdatum, voor zover bekend, van degene die is vermoord.

De 27 Stolpersteine die nu gelegd worden, herinneren aan de families Fraenkel, Jacob, Rosenbaum, De Marcas, Kaufman, Lifmann, Wolf, Schmoll en Tauber. Tijdens de legging zullen behalve de burgemeester en een rabbijn ook enkele nabestaanden het woord voeren.

De plechtigheid begint vrijdagmorgen 18 november om 10.00 uur ter hoogte van Ruisdaelstraat 73. Daarna komen adressen in de Daalsedwarsweg, Beijensstraat, Groesbeekseweg, Van Slichtenhorststraat en op het Mariënburg aan de beurt. De legging wordt afgesloten rond 13.00 uur.

Achter iedere steen schuilt een verhaal

Iedere steen bevat slechts summiere informatie. Op de website van de Stichting Stolpersteine Nijmegen www.stolpersteine-nijmegen.nl en op www.oorloginnijmegen.nl zijn de uitgebreide lotgevallen van de slachtoffers beschreven.

Donaties 

Stichting Stolpersteine Nijmegen streeft ernaar om voor alle circa 450 Joden en andere Nijmegenaren die slachtoffer zijn geworden van het naziregime Stolpersteine te laten maken.

Stolpersteine kunnen alleen worden gelegd dankzij donaties uit de samenleving. Iedereen kan doneren. Het plaatsen van een Stolperstein kost 150 euro. Op de website www.stolpersteine-nijmegen.nl staat uitgebreide informatie over de stichting en hoe een bijdrage kan worden overgemaakt.

Iedereen kan een aanvraag indienen voor het leggen van een of meer Stolpersteine in Nijmegen, bijvoorbeeld voor een dierbare, een familielid of een voormalige buurtbewoner, mits die aan de criteria voldoet. Neem contact op met de stichting via informatie@stolpersteine-nijmegen.nl