Vlnr. Ammar Selman, Maartje Maas, Charlotte Brand en Adam Galijasevic.
Vlnr. Ammar Selman, Maartje Maas, Charlotte Brand en Adam Galijasevic. Foto: Bram Steenbergen

‘Werken aan een beter armoedebeleid’

Algemeen

NIJMEGEN - De prijzen stijgen en steeds meer Nijmegenaren komen in de schulden terecht of kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Oók gezinnen, middeninkomens met een gewone baan die een paar jaar geleden nog nergens last van hadden. Het armoedebeleid kan en moet daarom beter, vindt de Nijmeegse fractie van de PvdA, die begin november met een aantal voorstellen kwam in de gemeenteraad. 

Het begint bij het op tijd bereiken van mensen die in de problemen dreigen te raken, aldus PvdA Nijmegen. “Als je vroeg hulp biedt, kun je voorkomen dat zij van de regen in de drup belanden. De gemeente werkt nu al aan vroegsignalering met onder andere de woningcorporaties. Zij geven het door als huurders een betalingsachterstand oplopen.” 

Raadslid Adam Galijasevic (PvdA) riep de wethouder op om meer instanties bij deze vroegsignalering te betrekken. Hij noemt de telefoonmaatschappijen als voorbeeld, waar vooral jongeren hun eerste schulden maken. Zijn oproep werd door de hele raad gesteund. 

Galijasevic: “We moeten als gemeente alles op alles zetten om mensen op tijd te bereiken. Nog voor ze in de afgrond terechtkomen en ze verstrikt raken in een web van regelingen en bureaucratische instanties.”

Kennis

“Als we de toenemende problemen het hoofd willen bieden, dan moeten we gebruik maken van de kennis in de stad. Nu liggen de wereld van het beleid en de harde realiteit van armoede nog te ver uit elkaar”, vind PvdA Nijmegen. 

PvdA-fractievoorzitter Charlotte Brand is daarom blij met de brede steun voor haar voorstel om ervaringsdeskundigen zo snel mogelijk bij het armoedebeleid te betrekken of zelfs in dienst te nemen bij de gemeente. Deze ervaringsdeskundigen moeten een schakel worden tussen de kennis van bewoners, hulpverleners, ambtenaren en onderzoekers. 

Brand: “Iemand die zelf de stress van het niet kunnen betalen van een rekening heeft meegemaakt, weet veel beter hoe je iemand kunt steunen die het moeilijk heeft. Zij begrijpen de harde realiteit van armoede en wat dat met je doet.”

De fractie van de PvdA, die zich eerder al inzette voor een noodfonds waar inwoners terecht kunnen als ze hun energierekening niet meer kunnen betalen, hoopt dat de plannen snel door de wethouder worden uitgevoerd.