Tijdens Familie Robot leren kinderen alles over robots. (Foto Marcel Krijgsman)
Tijdens Familie Robot leren kinderen alles over robots. (Foto Marcel Krijgsman) Foto: Marcel Krijgsman

Familiefestival over robots in Nijmeegse stadsbieb

Kletsen en iets opsteken van een robot

NIJMEGEN - Bibliotheek Gelderland Zuid en het Festivalhuis presenteren zondag 27 november in Bibliotheek De Mariënburg: Familie Robot. Een festival over computers en robots voor kinderen van 4-12 jaar en hun ouders of verzorgers. Kinderen kunnen kletsen met een robot, zelf programmeren, stop-motion filmpjes maken of iets opsteken over kunstmatige intelligentie.

De Nijmeegse stadsbieb aan de Mariënburg 29 is 27 november het domein van robots. In de korte-film-bios van Go Short en InScience staan films over robots centraal. Kinderen kunnen op verschillende locaties in de bieb robots knutselen, robotfilmpjes maken of dobbelen met een robot. 

Schrijvers

Ook zijn er schrijvers te gast: schrijver en filosoof Bas Haring geeft een familiecollege over ‘computer-slimheid’. Op 10 november verscheen zijn boek ‘Kunstmatige intelligentie is niet eng’. Kinderboekenschrijver Tineke Honingh gaat samen met de kinderen verhalen verzinnen over zelfbedachte robots. Ze schreef twee fictieboeken over robots, waaronder haar nieuwste boek ‘Chip & Bos Robotvangers!’.
Wintertuin, de HKU, de Vrije Universiteit en ArtEZ werken onder de titel Robotstories samen aan interactieve verhalen voor sociale robots in de zorg. Robots die worden ingezet om stress te verminderen bij de behandeling voor zieke kinderen of bij mensen met dementie. Auteurs Merlijn Huntjens, Nicole Kaandorp en Rafaëlle Kwakkel schreven een achtergrondverhaal over robot Hero die een zo goed mogelijk vriendje wil worden voor kinderen in het ziekenhuis. Tijdens Familie Robot kunnen kinderen vanaf 7 jaar zélf robot Hero trainen.

Tony de robot

Er zijn robots die kunnen stofzuigen, dansen, het gras maaien of een verhaal vertellen; als je ze maar op de juiste manier programmeert. Music Meeting Festival heeft voor Familie Robot pianist en elektronica wizard Tony Roe uitgenodigd. Via een speciale app kunnen kinderen Tony programmeren, net zoals een robot. Zo bepalen ze zelf welke muziek Tony op het podium speelt. Tickets voor deze voorstelling kosten 4 euro voor bibliotheekleden en 5 euro voor overige bezoekers. De overige programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk. 

Het festival duurt van 11.30 tot 17.00 uur. Bekijk het hele programma op www.obgz.nl/familierobot.