Edo Fennema.
Edo Fennema. Foto:

'Belangrijk om oorlogsslachtoffers te blijven herdenken'

Rubriek De Mensen uit Nijmegen

NIJMEGEN - De Facebookpagina De Mensen uit Nijmegen portretteert mensen uit Nijmegen in woord en beeld om hen met elkaar te verbinden.

"In 1985 ben ik met mijn vrouw en kinderen naar Nijmegen gekomen. Ik ben opgeleid als neuroloog en psychiater. In de wereld van de GGZ heb ik in de ambulante psychiatrie mijn baan gevonden. Samen met een team van fijne collega's gingen wij vaak op huisbezoek. Als team hadden we veel humor en lol en dat hadden we nodig om te relativeren. Zo konden we ons werk goed aan", aldus Edo Fennema. 

"We hebben een keer een oproep gekregen van een man die zei dat zijn vrouw helemaal gek geworden was en dat ze opgesloten moest worden. Ik heb haar onderzocht en toen bleek dat de vrouw weliswaar depressief was maar totaal niet gek om opgesloten te worden. Het werd duidelijk voor mij dat de man van zijn vrouw af wilde omdat hij een ander had. Gelukkig hadden we een goeie samenwerking met de politie. Dat moest ook wel omdat het vaak niet duidelijk was wie de patiënt zou opnemen: de psychiatrie of detentie. Al met al heb ik veel mensen kunnen bijstaan en helpen. Het was een mooie tijd."

"Nu ben ik alweer een tijdje gepensioneerd. Op het moment besteed ik veel tijd aan de stichting In Paradisum waarvan ik bestuurslid ben. Deze stichting is opgericht in 1994. We hebben als stichting het doel om de historische begraafplaatsen in Nijmegen zoals ‘Daalseweg', ‘Steenenkruisstraat', ‘Dorpsstraat Neerbosch' en de ‘Weesinrichting' te beschermen en te behouden. Wij hebben in de jaren 80 veel acties moeten houden om de begraafplaats ‘Daalseweg' te behouden. Daar zijn zo'n 360 slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944 en zo'n 100 burgers van de ‘Granatentijd' tijdens operatie ‘Market Garden' begraven. Wij vinden het belangrijk dat deze slachtoffers elk jaar herdacht worden."