Sint en de Pieten zijn klaar voor het bezoek. (Foto: Eric van Haalen)
Sint en de Pieten zijn klaar voor het bezoek. (Foto: Eric van Haalen) Foto:

Breng een bezoek aan Het Huis van Sinterklaas

Op zoek naar Pieten in de binnenstad

NIJMEGEN - Sinterklaas heeft onlangs voet aan wal gezet in Nijmegen. Hij verblijft samen met zijn Pieten in de Sint-Nicolaaskapel in het Valkhofpark dat omgedoopt is tot Het Huis van Sinterklaas. 

Op de zaterdagen 19 en 26 november en de zondagen 20 en 27 november zijn bezoekers welkom van 10.00 tot 17.00 uur. Er is dit jaar in de binnenstad een looproute voor de kinderen waarbij ze op zoek gaan naar Pieten in het Eigen Kwartier, Ziekerstraat, Moenenstraat, Marikenstraat en Burchtstraat. In ieder deelgebied is een bijzonder pieten-duo in eigen thema te vinden. Kinderen staan onder andere oog in oog met schoonmaakpiet, sportpiet, kluspiet, paardenpiet en heuse DJ-pieten die de kinderen laten dansen door middel van silent disco koptelefoons.

Elk Pieten-duo beschikt over een geheime letter. Wie álle letters bij de Pieten weet te ontfutselen maakt kans op strooigoed en mag een magisch verlanglijstje achterlaten bij de hoofdpiet in de kapel. De kinderen kunnen op de foto met Sinterklaas.

Extra beleving

Het Huis van Sinterklaas wordt mogelijk gemaakt door het Huis voor de Binnenstad en zorgt al jaren voor extra beleving in de Nijmeegse binnenstad. De activiteiten zijn gratis, reserveren niet nodig. 

De openingstijden, de opdracht en looproute zijn te vinden in de pietenboekjes die gratis verkrijgbaar zijn in kinderwinkels. Meer info op intonijmegen.com/sinterklaas.


Alzheimer Café Dukenburg

NIJMEGEN - In Wijkcentrum Dukenburg aan Meijhorst 7039 in Nijmegen is woensdag 23 november een Alzheimer Café. Het thema: Zingeving. Wat is belangrijk in je leven? Zorgen of psychische problemen, angst, verdriet, een conflict, rouw of eenzaamheid; soms krijgt u in uw leven te maken met opgaven of gebeurtenissen die een grote invloed op u hebben. Dat kan ervoor zorgen dat u niet goed meer weet hoe u verder moet. Berber Overdijk, geestelijk verzorger, zal in gesprek met u onderzoeken wat het leven zinvol kan maken. Vaak denken mensen dat het alleen om religie gaat. Maar dat is zeker niet zo. Inloop vanaf 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur.

'Onzichtbare 
verbindingen'

NIJMEGEN - Van Lieshout VI exposeert op een voor haar bijzondere plek: het voormalige café van haar ouders, nu de exporuimte in Cultuurhuis Lindenberg. Hoewel elk spoor van het café letterlijk is weggewit, is het er nog altijd: een waardevolle en levendige plaats in haar herinnering. Ook in haar fotomontages brengt Van Lieshout VI onzichtbare verbindingen in beeld. Veranderde betekenis die ontstaat door twee foto’s samen te smelten. Tussen de duizenden beelden die ze maakte van de omgevingen waar ze was, vindt ze combinaties die een nieuwe, verborgen wereld blootleggen. 

In zowel het 2D- als haar ruimtelijke werk speelt het narratieve element een rol. Thema’s zijn altijd gelieerd aan ons huidige tijdsgewricht, natuur, verontrusting, engagement, winnaars en verliezers. 'Onzichtbare verbindingen' in Expo Podium Lindenberg van 18 november tot 21 december. 

Open Podium en poëziespreekuur

NIJMEGEN - Wilt u poëzie horen of zelf misschien voordragen? Zaterdag 26 november om 14.00 uur presenteert Debby Hertsenberg het Open Podium met een aantal nieuw aanstormende dichters naar wie je kunt luisteren. Als je zelf gedichten ten gehore wilt brengen meld je dan aan via poeziecentrumnederland@gmail.com. Ook vijf minuten voor binnenkomst is aanmelden nog mogelijk. Het Open Podium vindt plaats in Poëziecentrum Nederland, gevestigd achterin Bibliotheek Mariënburg.
Wilt u feedback op uw poëzie alvorens te gaan voordragen? Elke donderdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur houdt oud-stadsdichter Marijke Hanegraaf poëziespreekuur. Wel aanmelden via spreekuurpcn@gmail.com en één of meerdere gedichten meesturen.

Sterrenkijkavond

NIJMEGEN - Sterren kijken. Dat kan tijdens de sterrenkijkavond vrijdag 25 november in het Huygensgebouw aan de Heyendaalseweg 135 in Nijmegen. Publiek is welkom van 19.00 tot 21.00 uur. Vrije inloop. Beperkt aantal plaatsen per rondleiding beschikbaar.           

Op deze publieksavond is bij helder weer veel aan de hemel te zien. Bij bewolkt weer wordt het programma aangepast. Er wordt sowieso een bezoek aan de telescopen gebracht, er wordt een film vertoond en er wordt een lezing gegeven door een van de sterrenkundigen. De open sterrenkijkavond wordt maandelijks georganiseerd door de afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit en de Astronomische Kring Nijmegen. 

Gratis parkeren kan onder het Huygensgebouw. Goed om te weten: de koepels zijn alleen via trappen te bereiken.

Afbeelding