Het Salomonsoordeel

NIJMEGEN - Deze maand bestaat het Wereldvrouwenhuis Mariam in Nijmegen 10 jaar. Het Wereldvrouwenhuis biedt kleinschalige opvang aan vluchtelingen (vrouwen) zonder verblijfsvergunning met medische problemen. 

Op maandag 28 november wordt dit jubileum gevierd met de theatervoorstelling Het Salomonsoordeel in de Lindenberg Nijmegen. Aanvang 19.15 uur, de toegang is gratis Aanmelden via de website
www.wereldvrouwenhuis.nl.

In de theatervoorstelling neemt Ilay ons mee in zijn zoektocht langs het asielzoekerscentrum, de IND en de rechtbank Amsterdam. Aanleiding voor die zoektocht is de afwijzing van de asielaanvraag van zijn vriend Hassan uit Gaza. Na zeven maanden werken bij de IND en twee maanden bij de Rechtbank Amsterdam leert hij de Nederlandse asielprocedure te begrijpen en waarderen. 

Net zoals de baby in de mythe van het Salomonsoordeel, dreigt Ilay verscheurd te worden: als een goede vriend van Hassan weet hij dat het leven van zijn vriend in gevaar zal zijn in Gaza. Als een opgeleide hoor- en beslismedewerker realiseert hij zich dat hij Hassan's asielrelaas zou hebben afgewezen. Tijdens de voorstelling nodigt Ilay zijn vriend Hassan uit op het toneel om samen met IND-mentor Peter én het publiek zich af te vragen waar wij de wijsheid vandaan moeten halen voor een Salomonsoordeel.