De HEMA in Nijmegen.
De HEMA in Nijmegen. Foto:

Verhalenreeks 'Iconen van de wederopbouw'

De HEMA, lelijk eendje of mooie zwaan?

NIJMEGEN - In de verhalenreeks 'Iconen van de wederopbouw' presenteert De Brug Nijmegen in samenwerking met Nijmegen Wederopbouwstad enkele markante gebouwen. Deze week de HEMA. Voor meer informatie via:
www.wederopbouwstad.nl.

In 1958 werd het meest moderne gebouw van de wederopbouw in de Nijmeegse binnenstad opgeleverd. Een licht en laagdrempelig gebouw met veel glas, travertin, aluminium en beton. Geen daklijst, krullen en ornamenten. Heel open en transparant. Zo transparant dat de klanten van buitenaf een keur aan HEMA-artikelen tot achterin konden zien liggen. Dat is nog steeds zo.

Zwevende kasten

Aan de zijkant van het gebouw, in de Augustijnenstraat hangen zes grote, bijna zwevende etalagekasten, die helaas niet meer als zodanig gebruikt worden. 

Voor die tijd enorm eigentijds en een groot contrast met de vooroorlogse winkels die van buiten slechts een beperkte inkijk kenden. Bij de opening in 1958 stonden, als ware het Black Friday, honderden klanten voor de deur om dat symbool van de nieuwe tijd te betreden.

Lage prijzen

De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam ( HEMA) wilde bij haar oprichting in de jaren twintig van de vorige eeuw de goedkoopste winkel zijn, vergelijkbaar met de Action nu. De koopwaar werd verkocht voor vaste prijzen; 25 cent, 50 cent en één gulden. In de jaren vijftig gaat de HEMA over op een andere formule: er worden kwalitatief goede artikelen tegen lage prijzen verkocht, allemaal onder de merknaam HEMA.

Verwoest

De Nijmeegse HEMA werd door het bombardement in februari 1944 geheel verwoest. De huisarchitect van het bedrijf Abraham Elzas bouwde in Nederland 20 HEMA-panden, waaronder de winkel in de binnenstad van Nijmegen. De voor de winkel zo herkenbare stijl is aldus ook terug te vinden in het historische centrum van onder andere Utrecht, Zaandam en Groningen.

Glas en aluminium

De HEMA is het enige écht modernistische gebouw in het centrum van Nijmegen. Het wijkt af van de andere wederopbouwpanden door de hoeveelheid glas en aluminium. 

Een van de aardigste architectonische vindingen van het gebouw is dat, zeker bij een stralende zon, in het nieuwe het oude te zien is. De ramen van de HEMA weerspiegelen dan de Markt met de Waag en zelfs de Stevenstoren. Een mooi eerbetoon aan de historische panden van de overkant.

Het gebouw wordt door velen lelijk gevonden, rijp voor afbraak. Anderen zien het gebouw als een mooi symbool voor de nieuwe tijd, de vernieuwing en de vooruitgang. Mooi of lelijk, het is een karakteristiek winkelpand dat de geest van de tijd uitmuntend weergeeft. Zoveel hebben we er niet van in Nijmegen. Zuinig op zijn dus!


Mozaïeken en meer in De Nonnendaal

NIJMEGEN - Elke woensdagmiddag van 13.00 tot 15.30 uur kun je in Hobbycentrum De Nonnendaal aan de Nieuwe Nonnendaalseweg 98 in Nijmegen mozaïeken onder begeleiding van Ria. 

Zij geeft uitleg over de verschillende technieken en gereedschappen die je kunt gebruiken zoals de tegelsnijder, kniptang, knabbeltang en de hamer. Je gaat aan de slag met een zelfgekozen project zoals bijvoorbeeld een paneel of dienblad. Wil je leren mozaïeken, kom dan vrijblijvend langs om eens een ochtend mee te doen. Vind je het leuk dan kun je voor 10,00 euro de rest van het jaar meedoen. Bij het Hobbycentrum kun je nog veel meer doen zoals sieraden maken, tekenen, glas-in-lood maken, kleding maken, 3D printen, bloemschikken of onder begeleiding je fiets repareren. Voor 60,00 euro per jaar mag je aan alle cursussen meedoen die het Hobbycentrum aanbiedt (deelnemers met minimum inkomen 40,00 euro, mogelijk Meedoenregeling geldig). hobbycentrumdenonnendaal.nl.