Lezing over de grootste rivier West-Europa

HEILIG LANDSTICHTING - Nederland is een land met veel rivieren, waaronder de Rijn. Het is de grootste rivier van West-Europa. Van jaar tot jaar zijn er grote verschillen in de waterstanden. Het ene jaar is te weinig water en moeten de waterbeheerders veel moeite doen om alle gebruikers van water te voorzien. Andere jaren is er soms heel veel water, overstromen de uiterwaarden en staat het water van dijk tot dijk.

Alphons van Winden volgt al meer dan 30 jaar de bewegingen van het water in onze rivieren en in zijn dagelijkse werk houdt hij zich bezig met de inrichting van de rivieren en de uiterwaarden. Dit om ze voor te bereiden op de toekomst. Dinsdag 22 november geeft hij in Hotel Rozenhof aan de Nijmeegsebaan 114 in Heilig Landstichting een presentatie over verleden, heden en toekomst van de Rijn. Aanvang 20.00 uur, vrij entree.

Hij vertelt over de herkomst van het water en hoe dat van maand tot maand verschilt en waarom de Rijn zo’n bijzondere rivier is. Ook de sterke wisselingen die we zien in de afvoeren en waterstanden komen aan bod. Veranderingen die deels veroorzaakt worden door de manier waarop we de rivieren hebben ingericht, maar de laatste jaren meer en meer door de klimaatverandering. Als we een kijkje nemen in de toekomst wat staat ons dan mogelijk nog te wachten, of valt het bij de Rijn misschien allemaal wel mee?

Alphons is ook betrokken geweest bij de voorbereiding van de Spiegelwaal, de grote nevengeul die op de Lente oever is aangelegd. Hij vertelt over hoe het plan tot stand gekomen is en waarom dit zo’n bijzonder project is.

Nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden noodzakelijk door een mail te sturen naar nijmegen@lions.nl.