Opkoopbescherming van kracht

NIJMEGEN - In de gemeente Nijmegen is per woensdag 16 november de opkoopbescherming van kracht.
Een extra regulering om beter te kunnen sturen op voldoende betaalbare woningen van goede kwaliteit. Opkoopbescherming betekent dat de eigenaar van een koopwoning het huis voor 4 jaar na de koop niet mag verhuren. Dit geldt voor alle woningen die na inwerkingtreding van de opkoopbescherming zijn verkocht met een WOZ-waarde tot 350.000 euro. Alleen in bepaalde uitzonderingen is verhuur met vergunning mogelijk. Zo kan de gemeente woningen in het goedkope en middeldure segment beschermen.


Wethouder Grete Visser, portefeuille Wonen: “Door de opkoopbescherming komen er in Nijmegen meer kansen op een woning voor starters, jonge gezinnen en mensen met een middeninkomen omdat beleggers niet meer zomaar woningen kunnen opkopen voor de verhuur. Zo zorgen we ervoor dat onder andere starters meer kans maken op een passende woning.’’

Gewijzigde huisvestingsverordening

Voor het invoeren van de opkoopbescherming is de huisvestingsverordening van de gemeente aangepast. In de huisvestingsverordening kunnen gemeenten regels vastleggen over de toewijzing van huurwoningen en over het bepalen van de urgentievolgorde voor woningzoekenden.