Veel bezwaren tegen nieuw winkelcentrum Weezenhof

NIJMEGEN - Nadat de gemeente het ontwerpbestemmingplan voor de nieuwbouw van het winkelcentrum Weezenhof op 22 september 2022 ter inzage legde, heeft de Belangenvereniging Weezenhof de volgende stappen ondernomen. In de eerste plaats heeft zij tegen het ontwerpbestemmingplan een zienswijze ingediend. De sluitingsdatum om een zienswijze in te dienen was 2 november 2022. 

Op basis van hetzelfde ontwerpbestemmingplan diende de Belangenvereniging ook een aanvulling in, waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de te verwachten hittestress en stikstofproblematiek. Ten slotte heeft de Belangenvereniging een zienswijze ingediend naar aanleiding van de terinzagelegging van het ontwerpbesluit Hogere Waarden Wet Geluidhinder. De sluitingsdatum om hierop een zienswijze in te dienen was 16 november 2022. Van meerdere bewoners hebben wij begrepen dat zij ook nog individueel een zienswijze hebben ingediend. Namens de Belangenvereniging dank daarvoor. 

Uitnodiging Gemeenteraad

Alle leden van de Gemeenteraad zullen opnieuw worden uitgenodigd om ter plaatse te kunnen zien hoe groot en hoe hoog het geplande gebouw zou kunnen worden. We kunnen helaas geen ballonnen plaatsen, mede omdat raadsleden ook een gewone baan hebben, naast hun raadslidmaatschap, en dus overdag gewoon werken. De afspraak zal dan ook op een avond plaatsvinden. De Belangenvereniging heeft ook een Woo-verzoek (Woo = Wet open overheid, voorheen Wob = Wet openbaarheid van bestuur) bij de gemeente ingediend om duidelijkheid te krijgen over gemaakte afspraken rondom de ontwikkelingen van de plannen voor het winkelcentrum 

Uitspraak Raad van State 

De uitspraak van de Raad van State, gepubliceerd op 2 november 2022, geeft in grote lijnen aan dat de bouwvrijstelling m.b.t. stikstof van tafel is, maar dat betekent geen algehele bouwstop. Deze uitspraak is een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak. Hierin wordt geconstateerd dat de bouwvrijstelling niet mag worden toegepast. 

Dat betekent niet dat er een algehele bouwstop geldt. Net als in de situatie van vóór de bouwvrijstelling, blijft het mogelijk om voor een plan of project een zogenoemde voortoets uit te voeren en, zo nodig, een passende beoordeling te maken. Daarnaast kan voor projecten van groot openbaar belang toestemming worden gegeven als daarvoor geen alternatieven zijn en de natuurschade gecompenseerd wordt. Een definitieve uitspraak van de Raad van State volgt in een later stadium. Of deze uitspraak van invloed is op de bouwplannen voor het Winkelcentrum Weezenhof en de vaststelling van het ontwerpbestemmingsplan is op dit moment nog niet duidelijk. Zodra hier meer over bekend is zullen wij u hierover nader berichten.

Algemene Ledenvergadering 

Naar aanleiding van de ontwikkelingen heeft er een Algemene Leden Vergadering plaatsgevonden in de aula van de Prins Clausschool aan de 40e straat op 20 oktober van 20.00 tot 21.30 uur. Een groot aantal leden was daarbij aanwezig. Het bestuur heeft de aanwezigen van de nodige informatie kunnen voorzien. Het verslag is naar alle leden gestuurd.