'Maak voedselpas óók in Nijmegen mogelijk!'

NIJMEGEN - Steeds meer Nijmegenaren kunnen niet meer rondkomen. Sommige van hen moeten hierdoor gebruik gaan maken van voedselhulp. Helaas wordt met de huidige ondersteuningsinitiatieven een grote groep mensen in Nijmegen om verschillende redenen niet bereikt. 

Daarom stelt GroenLinks samen met andere partijen voor om ook in Nijmegen een ‘voedselpas’ te introduceren. Met de voedselpas kunnen Nijmegenaren die gebruik maken van voedselhulp zelf boodschappen doen. Hierdoor wordt voedselhulp niet alleen toegankelijker, maar ook stigmavrij. 

Rotterdamse proef

Er is in Rotterdam al een proef gedaan met de voedselpas. Omdat de voedselpas te gebruiken is in een gewone winkel, zijn de deelnemers niet meer herkenbaar als hulpvrager. Bovendien hebben de deelnemers minder schaamte en meer keuzevrijheid in waar, wanneer en welke boodschappen ze doen.

Daarnaast heeft de proef in Rotterdam bewezen dat de deelnemers zich op een positieve manier gestimuleerd voelden om gezonder te gaan eten.

Drempel verlagen 

"De voedselpas zorgt ervoor dat óók mensen in armoede bij de supermarkt hun eten kunnen kopen en keuzevrijheid hebben. Daarmee verlagen we de drempel naar hulp en hopen we meer mensen te bereiken”, legt Abdulahi Hussen, raadslid van GroenLinks, uit. 

GroenLinks heeft samen met GewoonNijmegen.Nu, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en het CDA het college van B&W gevraagd om te onderzoeken op welke manier de voedselpas óók in Nijmegen mogelijk gemaakt kan worden.

Op korte termijn 

GroenLinks wil het liefst dat de voedselpas op korte termijn mogelijk wordt gemaakt in Nijmegen, zodat gewoon boodschappen doen ook mogelijk blijft voor mensen die in armoede leven. 

"Je levert in aan menswaarde als je in armoede leeft en dat zou niet zo mogen zijn,’’ aldus Hussen.