Helga Witjes deelde onder andere een ontbijtje uit aan Teun, een tankende automobilist die zijn mobiel op ‘niet storen’ liet zetten. (foto: Floor de Roos)
Helga Witjes deelde onder andere een ontbijtje uit aan Teun, een tankende automobilist die zijn mobiel op ‘niet storen’ liet zetten. (foto: Floor de Roos) Foto: Floor de Roos

Tankende automobilisten in Nijmegen beloven MONO te rijden

NIJMEGEN - Tankstations zijn natuurlijk dé plek om te tanken, maar ook de ideale plek voor ‘sociaal bijtanken’. Oftewel: je appjes beantwoorden, snel je dringende mails lezen of je social media bekijken. Zodat je vervolgens weer ongestoord op weg kan gaan. Dat noemen we ook wel MONO rijden. 

Helga Witjes, gedeputeerde voor onder andere mobiliteit bij de provincie Gelderland, vroeg hier maandagochtend 21 november bij Shell Neerbosscheweg in Nijmegen aandacht voor bij de tankende automobilisten.

Sociale media en verkeer 
is een gevaarlijke combinatie

Elk jaar gebeuren er veel verkeersongelukken. Afleiding in het verkeer is één van de belangrijkste oorzaken. Vooral de combinatie van social media en verkeer is gevaarlijk. Het speciale MONO-campagneteam ging daarom met klanten van het tankstation in gesprek over het belang van MONO-rijden en hielp bij het instellen van de niet storen-functie. In ruil daarvoor kregen klanten een gratis ontbijtje aangeboden: koffie in een MONO-beker en een vers croissantje. Helga Witjes deelde onder andere een ontbijtje uit aan Teun, een tankende automobilist die zijn mobiel op ‘niet storen’ liet zetten. Helga Witjes benadrukt het belang van MONO rijden: “Als we deelnemen aan het verkeer vraagt dat onze aandacht. Want verkeer is mensenwerk. Zo is appen tijdens het autorijden levensgevaarlijk. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Let tijdens het rijden goed op en laat je niet afleiden. Zo houden we rekening met elkaar én werken we samen aan veilig verkeer.”

Rij jij ook MONO?

Veel automobilisten maakten deze ochtend in Nijmegen de belofte om voortaan MONO te rijden: “Ik heb de functie ‘Niet storen’ nog niet ingesteld, maar ik besef hoe afleidend het kan zijn. Ik ga het nu doen.” Een van de automobilisten hielp om de boodschap op zijn werk te verspreiden: “Ik zal de tips uit de folder op ons intranet zetten, zodat al mijn collega’s dit ook kunnen lezen.” 

Rij jij ook MONO? Deze hele week zijn bij ruim 90 tankstations in Gelderland en Overijssel advertenties te zien waarin automobilisten op geroepen worden om MONO te rijden.