Gelderse Pauwenveer 2022 voor Drift Festival

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft de Gelderse Pauwenveer 2022 uitgereikt aan Drift Festival uit Nijmegen. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk ontworpen door Niels van Bunningen. De andere genomineerden waren Het Nest Festival uit Nijmegen en Hoogte80 Festival uit Arnhem. Beide organisaties ontvingen een cheque van 5.000 euro. 

Drift Festival uit Nijmegen bestaat sinds 2002 en zorgt voor een kruisbestuiving tussen muziek, kunst en mensen onderling. Inmiddels komen er vele duizenden bezoekers op af. Op de locatie in De Vasim op het NYMA-terrein, een creatieve en culturele hotspot in Nijmegen, draait het tijdens het festival om elektronische muziek. 

Drift Festival zet zich al jaren in op het gebied van duurzaamheid. Zo draait het festival sinds 2018 volledig op groene stroom, is er een volledig vegetarisch voedselaanbod voor bezoekers en crew en wordt er zoveel mogelijk lokaal ingekocht. 

Naast het gebruik van een circulair bekersysteem wordt het afval in samenwerking met Renewi verwerkt zodat het gebruikt kan worden voor stadswarmte. Sinds dit jaar maakt Drift de ecologische voetafdruk van het festival meetbaar. Hiermee brengt het festival in kaart welke duurzaamheidsmaatregelen nog meer genomen kunnen worden.

De jury heeft bij de beoordeling vooral gelet op de pijlers ‘voeding’ en ‘grondstoffen en afval’, omdat deze van alle pijlers het minst locatieafhankelijk zijn en zich daardoor het beste laten vergelijken. Alle drie de festivals zijn volgens de jury op de goede weg. Maar er kan er maar een de winnaar zijn. De jury kiest daarbij voor de organisatie die laat zien een stap verder te zijn door de ecologische impact van het festival meetbaar te maken en bereid is daar maatregelen aan te verbinden. En dat festival is Drift Festival.

www.cultuurfonds.nl