Stevenskerk in het Nijmeegse stadsbeeld, 1890. (Foto: Regionaal Archief Nijmegen)
Stevenskerk in het Nijmeegse stadsbeeld, 1890. (Foto: Regionaal Archief Nijmegen) Foto:

Reizende foto-expositie
Stevenskerk in het archief

NIJMEGEN - De Stevenskerk bestaat 750 jaar. Ter gelegenheid van het jubileumjaar was er dit jaar in de kerk een foto-expositie te zien getiteld: ‘De Stevenskerk. Blikvanger van Nijmegen’. De expositie werd gerealiseerd door Ars Longa.  Deze expositie komt nu ook naar het Regionaal Archief Nijmegen (Mariënburg 27 in Nijmegen) en is daar (gratis) te bezichtigen t/m 12 januari. 

De reizende expositie bestaat uit twee delen. Eén deel toont hele bijzondere oude foto’s van de Stevenskerk en het dagelijkse leven eromheen gedurende ruim anderhalve eeuw. Het andere deel toont de eigen visie van 17 hedendaagse fotografen op de Stevenskerk. Met een breed scala aan verschillende technieken levert dit alles een rijkgeschakeerd palet op van de kerk in talloze verschillende gedaanten. 

Pauselijke bul

Ook zijn archiefstukken te zien die betrekking hebben op de Stevenskerk. Een van deze unieke stukken is de bul van paus Sixtus V uit 1586 waarin hij zich richt tot de katholieke Nijmeegse bevolking en expliciet de Stevenskerk noemt. 

Het RAN beheert het archief van de Stevenskerk dat zich strekt van de Middeleeuwen tot 1995. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur. 


De archiefstukken komen onder andere van de Nederlandse Hervormde Gemeente, verschillende broederschappen, de Jezuïeten, het stadsbestuur van Nijmegen, stichtingen maar ook particulieren.