Marrie aan het werk in haar eigen buurt.
Marrie aan het werk in haar eigen buurt. Foto: eigen foto

'Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel!'

Zwerfvuilrapers zorgen voor een schonere buurt

NIJMEGEN - Marrie Boef (47) woont al jaren in Nijmegen. Ze werkt als jurist én is een actieve zwerfvuilraper. Sinds een jaar gebruikt ze naar tevredenheid de App HelemaalGroen. Ze vindt het stimulerend om te kunnen zien hoeveel kilometer ze opgeruimd heeft en waar anderen gelopen hebben. 

Ooit begon ze samen met haar dochter bij het project 'Wijkheld', waarbij ze opruimmaterialen van de gemeente kregen. Haar opgeraapte afval doet ze in een emmertje en als dat vol zit stort ze het grootste deel in gemeentelijke prullenbakken. 

Actie

Marrie ergert zich aan scholieren in haar buurt die na hun supermarktbezoek ondanks drie aanwezige afvalbakken veel rommel op straat gooien. "Eigenlijk vind ik wat aandacht van de school daarvoor wel op z'n plaats. Om mijn ergernis om te zetten in actie ruim ik nu alles op. Zeuren heeft toch geen zin en goed gedrag begint altijd bij de opvoeding thuis." 

In Nijmegen doen het laatste kwartaal van dit jaar drie Coop-winkels mee aan de emballageactie ten bate van HelemaalGroen: Molenstraat, Molenweg en Molenpoort.

Als Marrie afval ziet dat te groot is om mee te nemen doet ze een melding via 'Meld en herstel' en wordt alles netjes opgehaald door DAR. "Mijn zorg voor het milieu is mijn motivatie om te blijven opruimen. Meer bewustwording bij de mensen dat afval gevaarlijk kan zijn voor dieren staat nog op mijn verlanglijstje." 

Ze ziet graag dat de verpakkingsindustrie energie gaat steken in verbeteringen en kijkt uit naar statiegeld op onder meer blik. Het stemt Marrie vrolijk als het lukt om anderen enthousiast te krijgen voor zwerfvuilrapen. 
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de nu ruim 11.000 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).

Breed gedragen

In 2022 zijn in heel Nederland al 195.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil. Na ruim drie jaar is duidelijk  dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

De gemeente Nijmegen telt nu 71 deelnemers bij HelemaalGroen, zij maakten dit jaar 1474 kilometer schoon. In de gemeente Berkelland gebruikt 1% van alle inwoners (490) de app en is al 19.000 kilometer geregistreerd opgeschoond. 

"Doe jij ook mee?  Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel." Voor meer informatie kijk op: www.helemaalgroen.nl.