Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

Leerplicht

Deze week heb ik een bijzondere burgemeesterstaak mogen uitvoeren: de beëdiging van nieuwe leerplichtambtenaren. Veel mensen weten niet dat de leerplichtambtenaar ook een boa is, een buitengewoon opsporingsambtenaar. Zij worden dus gescreend en leggen een ambtseed af. 

Leerplichtambtenaren onderzoeken of kinderen en jongeren die leerplichtig zijn, ook daadwerkelijk onderwijs volgen. Maar dat doen zij niet alleen in de vorm van controle op spijbelen. Zij denken mee met ouders en met jongeren zelf wat er nodig is om (weer) naar school te gaan, als dat om wat voor reden dan ook nu niet gebeurt. 

Dit is al sinds 1969 een taak van de gemeente. En de Leerplichtwet is zelfs al veel ouder: ruim 100 jaar geleden werd de leerplicht ingevoerd. 

En dat was zeker niet met een meerderheid van stemmen. Omdat een tegenstander van de wet van zijn paard viel en niet deelnam aan het stemmen, werd de wet met één stem verschil aangenomen. 

Gelukkig maar, want onderwijs volgen is niet alleen een plicht, maar vooral een heel belangrijk recht. Ieder kind in ons land heeft recht op onderwijs, wat lang niet overal in de wereld zo is. Ook de kinderen van vluchtelingen die hier verblijven, gaan naar school. Want onderwijs geeft kinderen een basis voor de rest van hun leven. Niet alleen leren ze er taal, rekenen en allerlei andere vakken, maar school is ook belangrijk voor het leren van omgaan met anderen, om plezier te hebben en om creativiteit en talent te ontwikkelen. 

"Onderwijs geeft 
kinderen een basis voor de rest van hun leven"

En dat maakt de rol van de leerplichtambtenaar dus ook belangrijk. Want als er redenen zijn waarom het niet lukt om onderwijs te volgen, dan is het belangrijk dat dat in beeld is. En dat er een oplossing komt om onderwijs te volgen op een manier die bij een kind past. De school is vervolgens weer een plek waar het kind in beeld blijft. Leerkrachten zien dagelijks hoe het met kinderen gaat en kunnen helpen de weg te helpen vinden naar hulp of zorg, als dat nodig is. 

Andersom zien we dat oudere jeugd die in de problemen raakt of in de criminaliteit belandt, vaak niet meer naar school gaat en geen werk of andere nuttige invulling van de dag heeft. Onderwijs is dus een voorwaarde voor een betere toekomst. 

Zoals het mooie Engelse gezegde it takes a village to raise a child omschrijft: kinderen hebben meer mensen om hen heen nodig dan alleen ouders. Laten we ons dus samen – ouders, buren, leerkrachten, familie, en waar nodig: professionals - inzetten om opgroeiende kinderen de beste kansen geven. 


Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl