H&M. (Foto: Wim Bilo)
H&M. (Foto: Wim Bilo) Foto:

Verhalenreeks 'Iconen van de wederopbouw'

H&M en de verdwenen zuilengalerij

NIJMEGEN - In de verhalenreeks 'Iconen van de wederopbouw' presenteert De Brug Nijmegen in samenwerking met Nijmegen Wederopbouwstad enkele markante gebouwen. Deze week H&M. Voor meer informatie via:
www.wederopbouwstad.nl.

Het gebouw van H&M in de Burchtstraat is een van de mooiste panden uit de wederopbouw. Het is ontworpen door architect G. van Heldoorn en geopend in 1951. Van Heldoorn ontwierp ook het pand van Voss in de Broerstraat (nu Bakker Bart). Er is dan ook een zekere gelijkenis tussen beide gebouwen. Vooral de winkelgedeeltes lijken op elkaar.

Ooit zat in het H&M-pand Peek en Cloppenburg. Dat was goed te zien aan de grote letters op het majestueuze dak. Peek en Cloppenburg was ooit een modeconcern met zo’n 65 vestigingen in Nederland en nog meer zaken in Duitsland. De eerste vestiging in Nijmegen stamt al uit 1898. Aanvankelijk verkocht P&C heren- en kinderkleding. Modebewuste heren konden er terecht voor hun confectiekleding. Na de oorlog ging P&C ook dameskleding verkopen. Dat het een succesvol modebedrijf was, blijkt wel uit de omvang van het pand aan de Burchtstraat.

Overname

Vanaf de jaren ‘90 van de vorige eeuw werd de concurrentie P&C langzaam maar zeker te machtig. Het pand in Nijmegen werd in de jaren ‘90 overgenomen door Hennes en Mauritz (H&M), de snelle Zweedse modieuze kledingwinkel. H&M heeft de voorgevel waarin een groot metalen raamwerk was aangebracht weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. In het cartouche op de zijgevel waar vroeger de letter P en C stonden staan nu de letters H en M

Het pand valt op omdat het een paar meter naar voren staat. Vroeger kon het winkelend publiek op het trottoir onder een overdekte galerij langs de etalage lopen. In 1988 is die galerij bij de winkel getrokken omdat het steeds minder gebruikelijk werd om stilstaand etalages te bekijken. De klant wilde de winkel in om de kleding te zien en te voelen.

Vier bouwlagen

Net zoals alle andere winkels in de binnenstad bestaat H&M uit vier bouwlagen. Het bijna zwevende platte dak, met op de hoeken vier grote openingen voor vlaggenmasten, loopt links en rechts wat schuin omhoog. Die constructie was mogelijk dankzij het in die tijd nieuwe en moderne beton. Het dak zorgt voor beschutting tegen regen voor de daar onder liggende balkons. Let maar eens op: bij mooi weer pauzeren daar de personeelsleden. De directie beschikte aan de zijkant over een erkerkamer met een chique smeedijzeren frans balkon!

Metselwerk

Het gebouw heeft alle kenmerken van de wederopbouwarchitectuur. Meteen valt het mooie metselwerk op. Aan de voorkant is om de raampartijen met dunne roeden betonnen omlijsting aangebracht. Die omlijsting benadrukt de verticaliteit van het gebouw. Het onderstreept ook de vooruitgangsgedachte die zo kenmerkend is voor de wederopbouwperiode. De ramen hadden ook nog allemaal eenzelfde zonwering. Het was een prachtig gezicht: P&C in de volle zon.

Hopelijk wordt die Zuid-Europees aandoende galerij op de begane grond nog eens in ere hersteld.

 Een foto uit 1954, onderkomen van Peek en Cloppenburg. (Foto: Dick Renes/Regionaal Archief).