Gemeente wil dat in 2030 alle koopwoningen met laag energielabel zijn geïsoleerd

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN -  Gemeente Nijmegen wil in 2045 energieneutraal en aardgasvrij zijn. Als stap daarnaartoe wil de gemeente dat in 2030 alle koopwoningen met een laag energielabel geïsoleerd zijn volgens de isolatiestandaard. “Dat betekent dat de isolatie goed genoeg is om aardgasvrij te worden.”  


De gemeente Nijmegen wil alle Nijmegenaren helpen om energie te besparen. Het plan is om bestaande woningen sneller te isoleren. “Het uitgangspunt is dat iedereen meedoet en er passende oplossingen zijn voor mensen met weinig geld. Iedereen die dat wil, kan informatie, advies en ondersteuning krijgen om energie te besparen. Het gaat niet alleen om wat technisch kan of betaalbaar is. Verduurzamen gaat over anders omgaan met energie en warmte”, aldus Tobias van Elferen, wethouder duurzaamheid. “Of je grote of juist kleine aanpassingen doet om energie te besparen: iedereen kan meedoen en elke verduurzaming is een stap in de goede richting.”

Nijmegen sluit met het nieuwe programma Energie Besparen aan bij het Nationaal Isolatieprogramma. Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om tot en met 2030 zo’n 2,5 miljoen woningen te isoleren Dit betekent dat in 2030 in Nijmegen: alle 15.000 koopwoningen met label E, F, G volgens de landelijke isolatiestandaard zijn geïsoleerd; 2000 koopwoningen met label D volgens de isolatiestandaard zijn geïsoleerd en in 2030 30% minder energie wordt verbruikt in vergelijking met 2020.

“Door de hoge energieprijzen willen steeds meer inwoners energie besparen en hun woning verduurzamen. Maar deze stap maken is vaak moeilijk. Met bijvoorbeeld gezamenlijke inkoopacties, onafhankelijk advies en subsidies helpt de gemeente.”

Verduurzamen en goed isoleren van woningen zorgt voor minder energieverbruik en draagt zo bij aan de betaalbaarheid van de energierekening. Voor deze winter heeft de gemeente specifieke maatregelen om inwoners te helpen die in de problemen komen door de hoge energiekosten: nijmegen.nl/dewinterdoor.

Voor bewoners, bedrijven en instellingen heeft de gemeente Nijmegen ook tips, lokale acties en bijeenkomsten over energie besparen. Meer informatie: nijmegen.nl/energieloket.