De geschiedenis van de Grotestraat

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - René van Hoften, (mede) acteur van een groot aantal publicaties over de geschiedenis van Nijmegen, verzorgt vrijdag 20 januari een lezing over de geschiedenis van de Grotestraat.

De lezing in het kader van de StAAD Special Themamiddag is in wijkcentrum Meijhorst in Nijmegen van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. 

De Grotestraat is lange tijd een van de belangrijkste straten van oud-Nijmegen geweest, vandaar de naam Grotestraat. Het was dé verbinding tussen de Waalkade en het oude stadscentrum met Grote Markt en Burchtstraat. 

Door de vele kooplui, wandelaars, winkeliers, bezoekers, pontvaarders en feestvierders was het de drukste route tussen Boven- en Benedenstad. Er lagen oude herbergen zoals de Witte Beer, de Gulden Valk en de Zwarte Raaf, waar raadsleden en Gelderse adel na gedane arbeid hun biertjes dronken. 

Roddels

Er stond een grote stadspomp waar de dienstmeisjes in de stad emmers water haalden en elkaar de laatste roddels vertelden. Aan de straat lagen de Lutherse kerk, de eerste synagoge en een Arminiaanse schuilkerk waar stiekem het geloof werd beleden. 

Joodse wijk

De Grotestraat was ook onderdeel van de Joodse wijk in Nijmegen, gelegen rond de straten Smidstraat, Priemstraat, Ganzenheuvel en Nonnenstraat. De Joodse families Levison, Polak, Frank, Cohen hadden er hun woonhuizen. Ook de Joodse familie Presburg had er een huis. Henriette trouwde in Nijmegen met Heinrich Marx, een van hun kinderen was Karl. 

Het was ook een straat met drukkerijen zoals Thieme, Malmberg, Cohen en Van Goor en de familiebioscoop van Kersten. 

Omdat de straat zo stijl was deden er zich de nodige ongelukken met paardenkarren voor. Met het opheffen van de Gierpont in 1936 kregen veel bakkers, slagers, kruideniers en caféhouders het moeilijk. 

Vanaf de jaren vijftig lagen er cafés zoals Extase, de Stellakelder, de Baalbar, café Malando. Na de verkrotting en afbraak van de oude panden brak na 1980 met complete nieuwbouw een geheel nieuwe periode aan. Leo van Stijn heeft er een mooi lied over geschreven.