De Mariënburgkapel.
De Mariënburgkapel. Foto:

Mariënburgkapel tijdelijk gesloten voor publiek

Algemeen

NIJMEGEN - De Mariënburgkapel in het centrum van Nijmegen is vanaf heden tot naar verwachting eind maart 2023 gesloten voor onderhoud. Het stucwerk wordt weer in orde gebracht. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Stichting Het Gilde Nijmegen hebben tijdelijk onderdak gevonden aan de Marikenstraat 40. Daar zijn de komende drie maanden in de etalage historische presentaties te zien.

Het exacte jaartal is niet bekend, maar bouwhistorisch onderzoek wijst uit dat de Mariënburgkapel rond 1450 is gebouwd. De kapel is nu één van de oudste monumenten van Nijmegen en zeer waarschijnlijk ook het meest hergebruikte pand van de stad. Van nonnenklooster tot kazerne en militair hospitaal, tot theater, turfschuur, gevangenis voor krijgsgevangenen, kunstatelier, katoen- en garenspinnerij, gemeentemuseum, gemeentearchief, noodkerk en gemeentelijke drukkerij. Sinds 2009 is het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis erin gevestigd.

Expositie en lezingen

Zodra de onderhoudswerkzaamheden aan de kapel zijn uitgevoerd, wordt de eerste expositie van 2023 ingericht. Deze expositie laat de geschiedenis van NXP/ Philips in Nijmegen zien en is ontwikkeld samen met Stichting Link en ArtEZ Arnhem. 

Op 14 april vindt in het Huis een Geschiedeniscafé plaats en op 16 april is de eerste lezing in de gerenoveerde kapel over Kunstzijdespinnerij Nyma, gegeven door Piet Hieltjens en Henk Jansen. 

Houd voor meer activiteiten de website van het Huis in de gaten, want tijdens de sluiting zijn er lezingen op andere locaties.

www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl

Foto uit 1930.