Afbeelding
Foto:
Column van de burgemeester

De jeugd vertegenwoordigt hoop

Algemeen

In deze eerste column van het nieuwe jaar wil ik alle 182.549 Nijmegenaren die onze stad inmiddels telt, een gelukkig en gezond 2023 wensen. 

Voor veel Nijmegenaren waren de afgelopen jaren turbulenter dan ooit. We werden geconfronteerd met allerlei uitdagingen en onzekerheden, waarover ik ook in deze columns heb geschreven. De coronabeperkingen, Oekraïners en andere vluchtelingen een dak boven het hoofd bieden, de hoge prijzen voor boodschappen en energie. 

En ook dit nieuwe jaar zal ons puzzels brengen. Voldoende woonruimte voor iedereen, krapte op de arbeidsmarkt. En vooral: hoe houden we met ons allen het hoofd koel, en het hart warm, in deze woelige tijden? 

Ik zie met trots en dankbaarheid dat vele Nijmegenaren klaar staan voor mensen die hulp nodig hebben, stadgenoten of mensen uit verre oorden. Maar ik zie ook dat de druk op de samenleving toeneemt. Met het risico dat mensen zich steeds meer gaan richten op hun eigen problemen. In mijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie afgelopen maandag heb ik daarom speciale aandacht gevraagd voor onze jeugd. 

Want als we het nieuws van de afgelopen tijd bekijken door de bril van een jongere, dan zien we een heleboel berichten over wat er níet goed gaat. Schoolachterstanden door lockdowns, psychische problematiek, eenzaamheid, maar ook wapenbezit, overlast en een digitale wereld die niet bijdraagt aan zelfvertrouwen. 

“Jeugd mag niet de dupe worden van de problemen die wij als volwassenen moeten oplossen”

Hoe positief kijkt deze jongere te midden van al die berichten nog naar zichzelf en naar zijn toekomst? En als zijn ouders moeten puzzelen om de rekeningen te betalen, of andere zorgen of problemen hebben: wie ziet dan dit kind en wat hij nodig heeft? 

Mijn pleidooi is daarom: laten we in Nijmegen met ons allen, in de buurt, op school en thuis, met liefde omkijken naar onze jeugd. Doen wat we kunnen om te helpen, ook als buur, kennis, familielid, leerkracht. En aan de bel trekken als het even niet meer lukt. 

Kinderen en jongeren mogen niet de dupe worden van de problemen die wij als volwassenen moeten oplossen. Want de oudste stad van ons land heeft ook een sterke, oplossingsvaardige nieuwe generatie Nijmegenaren nodig voor de toekomst. 

De jeugd vertegenwoordigt hoop, zoals ook de Franse schrijver Charles Péguy in het gedicht ‘De kleine hoop’ prachtig verwoordt. Ik raad u aan om dit gedicht eens te lezen. En laten we dit nieuwe jaar vooral hoopvol beginnen! 


Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl