Suzan Doornbos in haar atelier. (Foto: Otto Kalkhoven)
Suzan Doornbos in haar atelier. (Foto: Otto Kalkhoven) Foto: Otto Kalkhoven

Nijmeegse houtdraaier houdt van rust en harmonie

Werken met hout en formaatzaag

NIJMEGEN – Onlangs verscheen het boek Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid. Suzan Doornbos is hierin met nog 25 andere vrouwen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.

Otto Kalkhoven (1965) werkt sinds 1999 als professioneel fotograaf. Ambachten, het ‘land’leven, culinair, interieur, portretten, hij vindt het allemaal even leuk om te doen.

Fotograferen is zijn vak, houtbewerking zijn hobby. Vanuit deze twee passies ontstonden twee uitgaven van het boek Man & Werkplaats waarin hij ambachtsmannen portretteerde. Otto wilde weten of werkplaatsen vandaag de dag nog steeds een typisch mannelijk fenomeen zijn. Zouden werkplaatsen van vrouwen er anders uitzien, hoe staan zij in het ambachtsveld?

Hij kwam in contact met houtdraaier Suzan Doornbos die haar atelier heeft op het NYMA terrein in Nijmegen. In 2014 maakte zij een radicale carrièreswitch. Ze zegde haar baan als opleidingscoördinator aan de universiteit op om van houtdraaien haar vak te maken. In haar atelier ontwerpt en maakt ze minimalistische objecten uit hout. “Rust, eenvoud en harmonie zijn terugkerende thema’s in mijn ontwerpen.”

In haar werkruimte– een voormalige zijdespinnerij - staan drie houtdraaibanken en een slijpmachine. Doornbos: “Voor het voorbereidende werk kan ik terecht in onze gemeenschappelijke houtwerkplaats met machines zoals de vandiktebank, vlakbank, lintzaag en formaatzaag. Gereedschappen en machines zie ik als functionele instrumenten om mijn ideeën vorm te geven. Ik houd me niet bezig met technische specificaties. Als het werkt, werkt het.”

Het boek bevat 26 interviews met ruim 300 foto's met bijschriften, en is o.m. verkrijgbaar via de website www.vrouwenwerkplaatsboek.nl.

Afbeelding