De bingo is van start.
De bingo is van start. Foto: Roos Armoogum

Jeugd organiseert bingomiddag voor senioren

Algemeen

NIJMEGEN - “Ons doel was om eenzaamheid te verminderen, en deze middag is dat in ieder geval gelukt!” Met deze woorden werd een geslaagde bingomiddag afgesloten. Verzorgd door groep acht leerlingen van basisschool De Klumpert voor de dementerende ouderen van Waterrijk. Hoe kwam dit project tot stand? 

Tekst: Hanna Olthof

Samen met studenten van de Rode Kruis Studentendesk en stichting MOVE heeft de klas van meester John de afgelopen weken nagedacht over manieren om hun wijk te verbeteren. De leerlingen kwamen er na een wijkverkenning achter dat veel mensen eenzaam zijn en besloten daar wat aan te doen. Het resultaat: een geheel verzorgde bingomiddag voor dementerende senioren woonachtig in Waterrijk. 

De leerlingen van groep acht hebben het druk gehad met de voorbereidingen: het ene groepje maakte een filmpje en oefende de speech en een ander groepje maakte zelfgemaakte memory en sieraden als prijsjes. Weer een ander groepje ging langs bij Waterrijk om de planning door te spreken en een ander groepje kinderen heeft winkels bezocht om eten en prijsjes gesponsord te krijgen.

Op de middag zelf had elke leerling een taak: sommigen hielpen de senioren met het invullen van de bingokaart, anderen lazen de nummertjes op of deelden hapjes en drankjes uit. Nadat de bewoners van Waterrijk langzaam kwamen binnendruppelen, kon de middag beginnen! Er werd gestart met een filmpje en een speech, waarna zowel de kinderen als de ouderen fanatiek aan de slag gingen. De eerste bingo’s werden geroepen, en uiteindelijk kon iedereen een prijsje bemachtigen.

“Al met al een erg succesvolle middag met als belangrijkste boodschap: verbinding tussen verschillende generaties (kinderen, jongeren, ouderen) is iets heel waardevols waaraan meer aandacht mag worden besteed. In onze maatschappij komen de verschillende leeftijdsgroepen niet meer zo heel snel in contact met elkaar, wat eigenlijk best jammer is. Het is heel makkelijk om een middag te organiseren waar oud én jong welkom zijn. Een mooie manier om wat meer naar elkaar om te kijken en van elkaar te leren. Bovendien is deze bingomiddag het bewijs dat dat ook nog eens heel gezellig is!”, aldus de organisatie.

Boekjes maken die de senioren na de bingo meekrijgen als kadootje.
Als voorbereiding hapjes maken: wraps met groente en zalm.
De kinderen helpen de senioren met het invullen van de bingokaart.
Elke kind heeft een eigen taak.