Ien, de podcast #89 – Heeft Nijmegen een slavernijverleden?

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN – Nijmegen moet het gesprek aangaan over straatnamen die een link hebben met het slavernijverleden. Want ook in Nijmegen heeft slavernij een rol gespeeld. Dat zegt historicus en universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen Coen van Galen. “Neem de Van Heutszstraat. Over wat Van Heutsz heeft uitgevreten, kun jij wel het nodige zeggen”, aldus Van Galen in gesprek met Raymond Janssen.

Van Galen onderzoekt de geschiedenis van mensen die in slavernij leefden en hoe slavernij tot heden in de maatschappij doorwerkt.  Al in de Romeinse tijd was er sprake van slavernij in Nijmegen, weet Van Galen. “Nijmegen was een belangrijke vestigingsplaats en slavernij was daar dan ook heel gebruikelijk.” 

Daarin was Nijmegen niet uniek. “In heel Nederland zie je slavernij verschijnen. Het betrof in Nijmegen niet alleen eigenaren van plantages, maar ook bijvoorbeeld toeleveranciers aan plantages in Suriname. Maar er waren ook fondsen waarmee welgestelde Nijmegenaren konden investeren in plantages”, zegt Van Galen.

Slavenregisters

Van Galen is projectleider van de projectgroep Historische Database Suriname en Caraïben. Samen met vrijwilligers heeft hij onder andere de slavenregisters van Suriname en Curaçao ontsloten en online beschikbaar gemaakt voor genealogisch onderzoek.

Op de website Slavernijregisters & meer is meer informatie te vinden over het project waar Van Galen met vrijwilligers aan werkt. Voor het project zoekt hij nog vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via https://hdsc.ning.com.

Wachten op een woning

In de rubriek Terugbladeren gaat het over wachtlijsten voor een woning in Nijmegen.

Ien, de podcast is te beluisteren via www.iendepodcast.nl.