Foto afkomstig uit het boek 'De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal'.
Foto afkomstig uit het boek 'De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal'. Foto:

De wereld 'tussen de Waal en de wal'

NIJMEGEN - Binnenvaartmuseum Nijmegen, gehuisvest op de oude raderstoomboot de Jos Vranken in de Nijmeegse Waalhaven, opent op dinsdagen en zaterdagen van 12.00 tot 16.00 uur de deuren. 

Belangstellenden kunnen kennismaken met de grote collectie scheepsattributen en memorabilia, de goed gesorteerde bibliotheek en luisteren naar verhalen en anekdoten. Alles met als onderwerp de binnenvaart en aanverwante zaken. 

Kerkschip

De Jos Vranken is naast museum ook een kerkschip, thuisbasis van het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum. Een onder varenslieden, kermisexploitanten en ander reizend volk bekende en vertrouwde plek. Ooit bood de stomer plaats aan een kleine 1500 passagiers en deed in vroeger dagen dienst op de Duitse Elbe. 

Als schrijver van boek ‘De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal’ en zelf schipperszoon zal Frank Antonie van Alphen u graag vertellen over de betekenis van de scheepvaart door de eeuwen heen voor Nijmegen en de Benedenstad. 

"Betreed de Jos Vranken en loop een wereld binnen die binnenvaart heet. Voor menigeen ‘van de wal' nog altijd een buitenaardse planeet. Wat is toch die blauwe vlag naast het ‘stuurhuis'? En ja, ook de kleinste bezoekers hebben het heel erg naar hun zin op de oude raderstoomboot", aldus Van Alphen.

Meer informatie: frankantonie@binnenvaartmuseumnijmegen.nl