De Italiaanse populieren.
De Italiaanse populieren. Foto:

Vragen GL over kap 600 bomen in Lent

NIJMEGEN - GroenLinks Nijmegen stelt vragen aan het college van B&W over de kap van 582 bomen in het plangebied Koudehoek (in Lent). Voor de gebiedsontwikkeling moeten 396 gemeentelijke bomen en ongeveer 186 private bomen worden gerooid. Het gaat hierbij om windsingels van Italiaanse populieren, coniferenhagen en andere bomen.

GroenLinks is benieuwd waarom er zo veel bomen worden gekapt en of bij de gebiedsontwikkeling rekening is gehouden met de daar aanwezige bomen en bomenrijen en de waarde van deze bomen. Ook wil GroenLinks weten of er al rekening gehouden is met de compensatieplicht van al deze gekapte bomen.

Plangebied

Het plangebied waar de bomen gekapt moeten worden bevindt zich tussen de Dijkstraat, de Griftdijk-noord en de Margaretha van Mechelenweg. Het gaat hierbij onder andere om de ontwikkeling voor wonen, sport, groen en water.

In 2019 heeft GroenLinks een voorstel ingediend om het bomenbeleid aan te scherpen. "Doel hiervan is om er voor te zorgen dat er meer bomen aangeplant worden en minder bomen gekapt worden."

"Waar kap toch noodzakelijk is moet de compensatieplicht worden aangescherpt, waarbij er gekeken wordt naar de 'waarde' van de te kappen bomen. Een oude boom is meer waard dan een nieuw aangeplante boom omdat een oude boom meer water bergt, lucht zuivert, CO2 opslaat, schaduw en koelte geeft en biodiversiteit herbergt dan een nieuwe boom. GroenLinks wil weten of meer rekening wordt gehouden met de aanwezige bomen en de waarde daarvan."


Ninja training in de Hazenkamp

NIJMEGEN - Bij Bujinkan Saku Dojo in de Hazenkamp Nijmegen kun je de unieke, traditionele Japanse krijgskunst van Ninja en Samurai beoefenen. Balans, structuur en beweging zijn daarbij belangrijker dan spierkracht. Stoten/trappen, klemmen, rollen, (oefen)wapens, kata en basistechnieken komen aan bod. Ben je 16+ en wil je een gratis proefles volgen, meld je dan en stuur een email naar: info@bujinkan-saku-dojo.nl. Meer info: www.bujinkan-saku-dojo.nl.

Schooltuin 
De Wielewaal zoekt vrijwilligers

NIJMEGEN - Stichting Schooltuin De Wielewaal beheert een natuurlijke school- en moestuin waar kinderen de basis van het moestuinieren leren. Ze zien hoe iets geplant en gezaaid moet worden en ook geoogst. De tuin ligt vooraan in de Ooijpolder. Om alle kinderen te ondersteunen zoekt de stichting vrijwilligers. Interesse of meer informatie? Stuur een email naar carmand@xs4all.nl of wielewaal@fo.nl. Voor meer informatie kijk op: schooltuindewielewaal.nl.

Wandelen onder begeleiding

NIJMEGEN - Wilt u graag wandelen, maar niet alleen? Wilt u graag wandelen met een fysiotherapeut? Vrijdag 3 maart start een nieuwe wandelclub vanuit het Creatief Centrum Nijmegen Zuid in Tolhuis in samenwerking met Fysiotherapie Dukenburg. De wandelgroep gaat elke vrijdag op pad van 11.30 tot 12.30 uur. Deelname is kosteloos, na afloop kan er op eigen kosten een kopje koffie of theegedronken worden in het Creatief Centrum. Aanmelden kan via tel. 024-3452113 of mail info@ccnz.nl.

Remy Evers & Thjum Arts

WIJCHEN - Woensdag 8 februari staan twee cabaretiers op het podium van Theater 't Mozaïek met hun Comedy Pact: Remy Evers (winnaar juryprijs Cameretten 2019) en Thjum Arts (finalist BNNVARA Leids Cabaretfestival). Aanvang 20.15 uur, entree 19 euro.

Remy Evers doet de ultieme poging om iets van het leven te maken. Hij barst van de energie en staat te popelen om de wereld te ontdekken, maar eerst moet hij Prins Carnaval worden om zijn overleden vader te eren. Absurdistisch, beeldend en een vleugje engagement. Een reis door het brein van een jongen die twijfelt of hij volwassen wil worden.

Als Thjum Arts het podium opkomt gebeurt er iets. Hij verweeft de tijdsgeest met persoonlijke verhalen en actuele gebeurtenissen. Thjum staat stil waar de wereld verder raast. Hij ziet de mens als een wezen dat tijdloos genot als het hoogst haalbare ziet. Wat heeft dit voor consequenties? Er zijn nog kaarten te boeken via www.mozaiekwijchen.nl

Info over Open Source Software

NIJMEGEN - Moet je altijd abonnementsgeld of met je privacy betalen als je software wilt gebruiken? Er is een alternatief genaamd Open Source Software, waar beginnende en ervaren gebruikers elkaar helpen met tips en trucs voor gebruikt of installatie ervan op Windows, Mac, Android en Linux.

Op zondagmiddag 5 februari kunnen we meekijken naar een livestream van FOSDEM, maar je kunt natuurlijk ook gewoon vragen stellen. 

Waar heeft de bijeenkomst plaats? In het Huis Van Weezenhof aan Weezenhof 5514A in Nijmegen van 14.00 tot 16.00 uur. Neem je laptop of smartphone mee.


De bingo is van start. (Foto: Roos Armoogum)