Afbeelding
Foto:

Parel Award uitreiking aan EKI en Papierfabriek Nijmegen

Algemeen

NIJMEGEN - De 20e Parel-award van The Economic Board gaat naar EKI en Papierfabriek Nijmegen.

Op 25 januari ontvingen EKI en Papierfabriek Nijmegen de eerste Lifeport Parel van 2023. Chantal Peters en Bart van der Tol ontvingen samen met hun team de 20e Parel-Award van de wethouder van de gemeente Nijmegen, John Brom, gedeputeerde Helga Witjes en de directeur van The Economic Board, Jan van Dellen. 

EKI, familiebedrijf sinds 1875, is een internationale fabrikant van rubber en foam producten. Papierfabriek Nijmegen wordt gebruikt voor creatieve doeleinden. Deze bedrijfscombinatie loopt voorop op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en sociale innovatie. “Met hun prestaties passend binnen de speersectoren van de regio Arnhem-Nijmegen, zijn EKI en de Papierfabriek een inspiratie voor vele andere bedrijven en zetten zij Gelderland (inter)nationaal op de kaart. Hiervoor ontvangen zij de Parel”, aldus Jan van Dellen. 

Twee keer per jaar reikt The Economic Board een parel-award uit aan een bedrijf of organisatie met een bijzonder, innovatief of duurzaam initiatief. 

Nieuwe locatie 

EKI verwerkt rubber en schuim tot verschillende vormen en mogelijkheden en behoort momenteel tot één van de vijf grootste bedrijven van Europa in hun markt. De afzetmarkten zijn uiteenlopend: van bouwbedrijven tot de gezondheidssector. 

Het bedrijf is in 2020 verhuisd naar een nieuw pand: de oude Papierfabriek in Nijmegen. Het mooie, historische pand aan de Ambachtsweg biedt volop mogelijkheden voor expansie van machines, voorraden en werkgelegenheid. 

De overgebleven ruimte, een rauwe industriële omgeving, wordt ingezet voor creativiteit. “Een fantastische locatie, niet alleen voor EKI, maar ook voor grote merken zoals Audi, Sony, RTL en Redbull die op zoek zijn naar een rauwe locatie voor shoots, commercials of televisieopnames.” Er ontstaat hierdoor ook een mooie synergie tussen beide bedrijven. Partijen uit bijvoorbeeld de auto-industrie nemen hun reclamespots op in de Papierfabriek en worden klant van EKI. 

Koploper op gebied van duurzaamheid 

Met de verhuizing naar het nieuwe pand is EKI ook volop gaan investeren in verduurzaming. De afgelopen jaren is EKI namelijk druk bezig geweest om de energievoorzieningen van het pand zo duurzaam mogelijk te maken. Het bedrijf is volledig van het gas en maakt gebruik van warmtepompen, pelletkachels en 10.000 zonnepanelen. Hierdoor heeft het pand het A++ label en is het klimaat positief. 

Zo hebben ze bijvoorbeeld walstroom aangelegd en kijken ze samen met bedrijventerrein TPN West naar de ontwikkeling van een Smart Energy Hub. Hiermee kan het nabijgelegen industrieterrein gebruikmaken van deze opgewekte stroom. “Ik ben er trots op dat bedrijven als EKI en Papierfabriek Nijmegen in onze gemeente gevestigd zijn. Los van het ondernemerschap wat ze tonen met hun ideeën, creativiteit en lef en de prettige werksfeer die zij creëren voor hun personeel, zijn zij ook een inspiratie voor andere ondernemers op het gebied van innovatie, energie en circulariteit. En waar ik minstens zo trots op ben, is dat zij delen en samenwerken. Bijvoorbeeld de walstroom met derden en de Hub met omliggende bedrijven. Zij laten andere ondernemers meedoen”, aldus John Brom, wethouder gemeente Nijmegen. 

Bij EKI wordt hard gewerkt aan het verduurzamen van rubber. Rubber wordt vaak geproduceerd uit olie. EKI is bezig met het testen van rubberproductie uit gerecyclede of plantaardige grondstoffen die volledig afbreekbaar zijn. Naast recycling wordt er ook geïnvesteerd in circulariteit en het hergebruiken van materialen in o.a. kunstprojecten en mode-items. 

Geen personeelstekort door sociale innovatie 

Helga Witjes, gedeputeerde provincie Gelderland is trots op een bedrijf met zo’n lange historie in de regio die blijft innoveren en vernieuwen. De directie, sinds 2019 bestaande uit Bart van der Tol en Chantal Peters, blijft zich inzetten voor de regio. Sinds het aantreden van Chantal Peters, heeft EKI een cultuurverandering doorgaan, een goed voorbeeld van krachtig vrouwelijk ondernemerschap. Waar de organisatie eerst ‘top down’ werd aangestuurd, wordt nu geïnvesteerd in zelfsturende teams, een nieuwe manier van leidinggeven. 

Medewerkers worden van A tot Z betrokken in het digitaliseringsproces. Daarnaast mogen medewerkers van EKI af en toe meewerken aan creatieve producties in de Papierfabriek, testrijden in een Porsche en bijwonen van de nieuwste YouTube-series. “Prachtig om te zien hoe EKI aan de slag is met sociale innovatie. Ze tonen aan dat sociale innovatie voor de economie van de toekomst broodnodig is!”, aldus Helga Witjes. 

Groot feest

Het winnen van de Lifeport Parel is daarbij een extra hoogtepunt voor EKI en Papierfabriek Nijmegen. Daarom is de uitreiking op woensdagochtend 25 januari groots gevierd met alle medewerkers. Met een optreden van de wereldberoemde DJ Brennan Heart. Het rubbermagazijn werd omgetoverd door de Matrixx en Mirage tot een heuse festivalsetting in combinatie met een gave lasershow. Dansend met het hele team werd de prijs in ontvangst genomen.

Afbeelding
Vlnr. wethouder John Brom, Jan van Dellen, Bart van der Tol, Chantal Peter en Gedeputeerde Helga Witjes.
Afbeelding