Burgemeester Marcouch in gesprek. (Foto: Geert Timmer)
Burgemeester Marcouch in gesprek. (Foto: Geert Timmer) Foto:

Arnhemse burgemeester en ROC-studenten Nijmegen

Gesprek over artikel 1 van de Grondwet

NIJMEGEN - Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, ging eind januari in gesprek met studenten van ROC Nijmegen, opleidingen Logistiek en Mobiliteit. Onderwerp van gesprek was artikel 1 van de Grondwet: gelijke behandeling en discriminatieverbod. 

Diezelfde avond gaf Marcouch ook de Burgemeester Dales Lezing. De Dales Lezing wordt elk jaar gehouden door een bekende Nederlander die deelt wat artikel 1 van de grondwet voor hem/haar betekent. De lezing vond plaats in het stadhuis van de gemeente Nijmegen.  

Voordat Marcouch naar het stadhuis ging, bezocht hij een van de locaties van ROC Nijmegen. Studenten gingen met hem in gesprek over gelijkheid en discriminatie. Wat betekent gelijkheid voor de studenten? Hoe ziet burgemeester Marcouch dit onderwerp in het licht van zijn dagelijkse leven en werk? Maar ook: "U was eerst docent, waarom bent u de politiek in gegaan?" En: "Hoe gaat u om met negatieve reacties over uw werk?" En: “Waarom organiseerde u een Suikerfeest in een homokroeg?” Wat volgde was een gesprek waarin zowel studenten en docent als burgemeester Marcouch zich open opstelden. Er werd niet alleen over het werk van de burgemeester gesproken, maar er werden ook persoonlijke verhalen gedeeld én er werd gelachen.


Lezingen over schrijver Manon Uphoff

NIJMEGEN - Bibliotheek Gelderland Zuid en de opleiding Nederlands van de Radboud Universiteit organiseren dit voorjaar zeven openbare hoorcolleges over scenarist, beeldend kunstenaar en auteur Manon Uphoff. 

De collegereeks ‘Letteren in de Stad’ vindt plaats in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen, telkens op woensdagen van 19.00 tot 20.45 uur. Hoogleraar Nederlands Marc van Oostendorp bijt op woensdag 8 februari het spits af met een lezing over de rode draad in het werk van Uphoff.
In de komende collegereeks bespreken recensenten, docenten en hoogleraren met veel enthousiasme en kennis een zestal boeken van Manon Uphoff (1962), waaronder haar debuut 'Begeerte', het veelgeprezen 'Vallen is als vliegen' en haar dit voorjaar te verschijnen verhalenbundel 'Ziel, kom terug'.

Woensdag 8 februari geeft Van Oostendorp een eerste college over het werk van Uphoff. Al sinds ze de pen opnam, gaat het haar om de vraag: welke verhalen worden te weinig gehoord? Welke verhalen zijn misschien zelfs ongewenst? En hoe vertel je dan juist precies die verhalen? In zijn lezing gaat Van Oostendorp in vogelvlucht door het werk van Uphoff, dat in 1994 begon met de klassieker ‘Poep' (in het tijdschrift De Tweede Ronde) en dat in 2019 volgens sommigen culmineerde in het ultieme onvertelbare verhaal van de roman 'Vallen is als vliegen'.

Kaarten te koop via www.obgz.nl/agenda. Bibliotheekleden en studenten betalen 5,50 euro, overige bezoekers 8,00 euro. Passe-partout voor de lezingenreeks 27,50/40,00 euro.


Bekroond werk

Manon Uphoff is scenarist, beeldend kunstenaar, maar vooral een van de meest vooraanstaande Nederlandse auteurs van veel bekroond werk. Ze debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI prijs. Het titelverhaal uit de bundel werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor literatuur. Haar eerste roman, Gemis uit 1997, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Haar gehele oeuvre bestaat intussen uit zo'n twintig titels.

Vallen is als Vliegen

Uphoffs meest recente boek, Vallen is als Vliegen uit 2019, stond op de shortlist van de Bookspot Literatuurprijs 2019 en op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2020. Het boek werd door NRC Handelsblad en weekblad Humo de beste Nederlandstalige roman van 2019 genoemd en eindigde als eerste in de eindejaarslijst van kranten en tijdschriften, bijeengebracht door de Amsterdamse boekhandel Athenaeum.