Knotsenburgse carnavalsmis beleeft 33e editie

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Zondag 19 februari trekt een grote stoet Knotsenburgse carnavalisten en andere belangstellenden naar de Petrus Canisiuskerk in de Molenstraat in Nijmegen. Om daar samen vanaf 10.49 uur de inwijding van het Knotsenburgse carnaval te vieren. 

Voorafgaand aan de carnavalsmis is er een intocht met het Gilde van St. Antonius Abt uit Mook, vaandel- en vlaggendragers van de Knotsenburgse verenigingen en de beide Prinsen van het Nimweegs Carnaval. 

Het is een bijzondere traditie geworden om, op de zondag van carnaval, dit feest met een Eucharistieviering te openen. Dit keer een carnavalesk jubileum, de 33e Carnavalsmis in Knotsenburg en 26 jaar een gastvrije ontvangst in de feestelijk versierde Petrus Canisiuskerk. Aalmoezenier Bernard van Welzenes sdb, geestelijk adviseur van de vereniging Prinsenconvent Knotsenburg, gaat samen met Pastoor Eduard Kimman sj en Jesus Buena scj voor in deze viering. Muzikale inbreng is er van het Koninklijk Nijmeegs Mannenkoor Light, mezzo-sopraan Maria van den Broek met begeleiding van Marcus de Haard, zanggroep Kiepefel en orkest De KwaKbergband. 

Zoals elk jaar is de opbrengst van de collecte bestemd voor een Nijmeegs goed doel. Was het de laatste keer voor Professor Bas Bloem voor zijn onderzoek naar Parkinson, de keuze en bestemming van de collectegelden van dit jaar is voor het Amalia kinderziekenhuis gevestigd in RadboudUMC. 

Prins Roy I zal op zijn geheel eigen wijze een bijdrage leveren aan deze viering. Ook Jeugdprins Casper I van Knotsenburg verzorgt op zijn manier een eigen lezing. De viering wordt afgesloten met een grootse samenzang. Het St. Antonius Abt Gilde verzorgt daarna voor de kerk een demonstratie vendelzwaaien. Aansluitend gaat het Gilde, vaandel- en vlaggendragers en Prinsenkabinetten in de Ummegang naar het beeld L’ Hommage aan de Burchtstraat voor de afronding van de opening van het Knotsenburgs carnaval.