Een aantal vrijwilligers van Vrouwenrechtswinkel Nijmegen.
Een aantal vrijwilligers van Vrouwenrechtswinkel Nijmegen. Foto:

Vrouwenrechtswinkel ‘voor vrouwen, door vrouwen’ geeft gratis juridisch advies

Algemeen

NIJMEGEN - ‘Voor vrouwen, door vrouwen’. Met dat motto geeft Vrouwenrechtswinkel Nijmegen gratis en geheel vrijblijvend juridisch advies aan alle vrouwen. “We merken het elke dag, we voorzien in een grote behoefte”, aldus Lotte Banken, bestuursvoorzitter Stichting Vrouwenrechtswinkel Nijmegen. 

Door Marcel Witlox

Zo’n 25 rechtenstudentes zetten zich vrijwillig in om vrouwen van diverse pluimage en van alle leeftijden met juridisch advies terzijde te staan. “Het is een gezellige en hechte club vrijwilligers. En divers van samenstelling, van eerstejaars tot masterstudenten”, weet Lotte. “Studenten van HBO en Universiteit. Met ieder hun eigen juridische specialisatie dus we hebben veel kennis in huis. Allemaal willen ze graag vrouwen helpen. En werken voor de Vrouwenrechtswinkel levert ook veel praktijkervaring op.”

“Natuurlijk, de maatschappelijke positie van vrouwen is in de loop der jaren sterk verbeterd. Maar toch is er nog een hele wereld te winnen”, vindt Lotte. 

“Zo worden vrouwen vaak nog minder betaald dan mannen in gelijke posities, zijn vrouwen vaker slachtoffer van seksuele intimidatie en huiselijk geweld en bevinden zij zich vaak in een financieel afhankelijke positie. We merken dat veel vrouwen het prettig vinden om hun problemen voor te leggen aan andere vrouwen.”

Huiselijk geweld

En die problemen zijn divers “We krijgen veel te maken met echtscheidingszaken en helaas ook met huiselijk geweld. Verder krijgen we ook vragen over bijvoorbeeld arbeidsrecht en belastingrecht, ontslag, huurrecht, sociale zekerheid en vreemdelingenrecht. Met alle vrouwen zitten we rond de tafel en geven we hen juridisch advies. We schrijven desgewenst ook brieven naar de wederpartij. We hebben een kwaliteitscommissie met veel ervaring die alle adviezen naleest en toetst op juridische feiten.”

“Alle vrijwilligers zijn nog aan het studeren dus ze kunnen en mogen vrouwen die bij ons aankloppen nog niet begeleiden in de rechtszaal. We hebben wel goede contacten met onze partners zoals advocatenkantoren en mediators die desgewenst de zaak verder kunnen oppakken.”  

Velen weten de Vrouwenrechtswinkel te vinden. Maar dat kunnen er best meer worden, vindt Lotte. “We willen dit jaar wat meer naar buiten treden en ons als Vrouwenrechtswinkel meer in de stad profileren. Zo willen we in buurtcentra en op het AZC lezingen verzorgen en laten zien wie ze zijn en waar we voor staan.” 

De Vrouwenrechtswinkel is zeker te vinden in heel Nederland? Nee, niet dus! Er zijn in heel het land maar drie Vrouwenrechtswinkels; in Amsterdam, Maastricht en sinds 1986 in Nijmegen. Waarom dat is kan Lotte ook niet verklaren. “We gaan binnenkort samen met Amsterdam een evenement opzetten zodat de Nijmeegse en de Amsterdamse vrijwilligers ervaringen kunnen uitwisselen. Ongetwijfeld wordt het een nuttig netwerkevenement waar we veel van elkaar kunnen leren en zo onze dienstverlening nog meer kunnen verbeteren.”  

De wekelijkse spreekuren worden altijd gerund door twee studentes. “Dan kunnen ze desgewenst altijd meteen met elkaar sparren. Twee weten meer dan één. Soms kan de vraag al na één gesprek worden beantwoord, soms vraagt het om meer uitzoekwerk. We streven er naar om binnen tien dagen met een advies te komen.” 

De Vrouwenrechtswinkel wordt gerund door onbezoldigde vrijwilligers. Onkosten worden vergoed uit donaties en een gemeentelijke subsidie. “We kunnen natuurlijk altijd extra steun gebruiken”, wil Lotte toch even gezegd hebben. 

Het spreekuur is op maandag van 09.30 tot 11.30 uur, dinsdag van 19.00 tot 20.30 uur en donderdag van 19.00 tot 20.30 uur. Kom gerust naar een spreekuur of bel via tel. 024 - 3240855 (alleen bereikbaar tijdens de spreekuren). Is het voor u niet mogelijk om op bezoek te komen? Stel uw vragen dan via vrouwenrechtswinkelnijmegen@gmail.com. U kunt ook een skypeafspraak inplannen. 

Voor meer informatie op de website: www.vrouwenrechtswinkel.nl