Wethouder Cilia Daemen krijgt naast het jaaroverzicht 2022 ook een overzicht van de resultaten van Operatie Steenbreek overhandigd door directeur Hans Hooijmaijers van De Bastei. (Foto: David van Haren)
Wethouder Cilia Daemen krijgt naast het jaaroverzicht 2022 ook een overzicht van de resultaten van Operatie Steenbreek overhandigd door directeur Hans Hooijmaijers van De Bastei. (Foto: David van Haren) Foto:

Operatie Steenbreek na 5 jaar: bijna 600.000 tegels minder

'Het is in binnenstad mooier en prettiger verblijven'

NIJMEGEN - Operatie Steenbreek heeft in Nijmegen in vijf jaar tijd ruim 594.000 verwijderde tegels en bijna 250 afgekoppelde regenpijpen opgeleverd. Daarnaast waren er vorig jaar nieuwe acties, waaronder het vergroenen van de binnenstad voor Hartje Nijmegen, de aanpak van hittestress en de samenwerking met Portaal. Dat staat in het Steenbreek jaarverslag dat wethouder Cilia Daemen onlangs in ontvangst nam.

Operatie Steenbreek is een campagne van De Bastei en gaat nu het zesde jaar in. Onder het motto Stenen eruit, groen erin! roept De Bastei iedereen op om aan de slag te gaan met het vergroenen van de tuin, balkon en straat. Dat is goed voor het opnemen van regenwater, het is een gratis airco én is aantrekkelijk voor vogels en vlinders. Na vijf jaar Steenbreek staat de teller op 594.305 verwijderde tegels (formaat stoeptegel), waarvan vorig jaar 62.500 tegels werden vervangen door groen.

Mooier en prettiger

Wethouder Cilia Daemen (klimaatadaptatie en stadsvergroening) is enthousiast over de behaalde resultaten. “Met een groenere binnenstad – door geveltuintjes, gevelgroen en plantenbakken – is het hier nog mooier en vooral prettiger verblijven. Ook ontmoette ik tijdens een hittestressbijeenkomst inwoners uit verschillende wijken. Om samen met professionals na te denken over oplossingen voor hitte in de woonomgeving. Een interessante bijeenkomst die ik graag met nóg meer Nijmegenaren houd. Hopelijk leiden de acties van 2022 tot nieuwe acties en nog meer bewustwording en inspiratie voor dit jaar. En uiteindelijk tot nog meer vergroening.”

Ook museumdirecteur Hans Hooijmaijers, die het jaarverslag uitreikte, is enthousiast. “Als ik De Bastei uitloop, word ik blij van wat ik zie: geveltuintjes in de binnenstad bij bewoners en steeds meer plantenbakken bij ondernemers. Ook in de rest van de stad zie ik Steenbreek acties: vergroende straten, tuinen en schoolpleinen. De ontkoppelde regenpijpen zijn minder zichtbaar, maar dragen wel bij aan een betere waterhuishouding voor ons allen. Dit succes is allereerst te danken aan de bewoners zelf, maar ook aan onze vele samenwerkingspartners. Samen met hen gaan we door met klimaatadaptatie, want dat blijft hard nodig!”

Samenwerking

Om de stad groener er klimaatbestendiger te maken, werkt Operatie Steenbreek samen met onder meer NL Bloeit!, Onder de Bomen, Lentekracht en Dar. Die samenwerking zet het team in 2023 voort, net als de Steenbreek bijdrage aan Hartje Nijmegen en de acties Pijpenkappuh en Wij koelen de wijk. Daarnaast gaat Steenbreek zich onder meer bezighouden met de vernieuwingsgolf in de Spoorbuurt en de Kanunnikenbuurt en komt er een samenwerking met Meer Bomen Nu.

Subsidie groendaken

De uitreiking van het jaaroverzicht vond plaats bij het groendak van het entreegebouw van De Bastei. Reden voor deze locatie is de voortzetting én uitbreiding van de subsidieregeling van gemeente Nijmegen voor groendaken: vanaf dit jaar is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor gezamenlijke schuurdaken en bijgebouwen.

Meer informatie: www.debastei.nl/jaarverslagOS2022